Enschede maait met beleid: minder maaien, meer biodiversiteit

Gisteren
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht
Sinuspad

Het initiatief ‘Maai Mei Niet’ gaat verder onder de naam ‘Maai Minder’. Minder maaien geeft bloemen de kans om te groeien en biedt bijen, vlinders, vogels en egels meer voedsel en beschutting.

Ook met minder maaien staat verkeersveiligheid altijd voorop.

De verandering naar ‘Maai Minder’ komt voort uit nieuwe inzichten van de organisatie achter ‘Maai Mei Niet’. Veel mensen stopten na de maand mei meteen weer met het sparen van kruidenrijk gras, terwijl juist in juni nog veel bloemen bloeien. Minder maaien betekent meer ruimte voor bloemen, insecten zoals vlinders en bijen, en kleine dieren zoals egels en vogels. Ook zij vinden schuilplekken in de ongemaaide stukken kruidenrijk gras.

In Enschede maaien we al minder op veel plekken

Zo maaien we op verschillende plekken in en om de stad maar 1 of 2 keer per jaar, bijvoorbeeld op plekken met hoger gras of in gebieden die ingezaaid zijn met bloemenmengsel. Op weer andere plekken passen we sinusmaaien toe. Bij sinusmaaien wordt het kruidenrijk gras niet overal tegelijk en volledig gemaaid. In plaats daarvan maaien we in een golvend patroon en op verschillende momenten. Hierdoor blijven sommige stukken kruidenrijk gras en bloemen bewust staan, terwijl we andere delen wel maaien. Zo ontstaat een natuurlijker en afwisselender landschap, met een grote variatie aan bloemen én schuilplekken voor bijvoorbeeld egels. De kruiden en bloemen gebruiken bestuivers zoals wilde bijen als nectar- en stuifmeelbron. Voor veel vlinders is het juist dé afzetplek voor eitjes. 

Duurzaam bermbeheer in Broekheurne

Ook bermen kunnen een enorme bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit. Zeker in ons buitengebied. Willen we meer bloemen en meer variatie aan kruiden in de bermen, dan moeten we de hoeveelheid aan voedingsstoffen in de berm verminderen. Dit betekent dat we bermen in Broekheurne niet te vaak maaien, maar kruiden hier de kans geven om te bloeien. Na het maaien ruimen we het maaisel op. Hierdoor krijgen ook andere bloemen- en kruidensoorten de kans om te groeien. Op die manier kunnen steeds meer wilde bijen, vlinders en kleine dieren zoals egels in de berm overleven. 

Over ecologisch bermbeheer ontstaat nog altijd nieuwe kennis met nieuwe inzichten. Daarom blijven we onze bermen onderzoeken en het maaibeleid op deze nieuwe inzichten en ontwikkelingen aanpassen. 

Wat merkt u daarvan?

Sommige grasvelden en bermen zien er anders uit in de loop van het jaar. Niet alles wordt strak en kort gemaaid, en sommige stukken blijven wat langer hoog. Dit is een bewuste keuze waarmee we de natuur een handje helpen: zo stimuleren we natuurlijke bloeiers en helpen we vlinders, bijen, kleine vogels en egels aan meer voedsel-, schuil- en overwinteringsplekken. Ook blijft de bodem zo gezonder, houdt het beter vocht vast en blijft het koeler tijdens warme periodes. 

We begrijpen dat dit even wennen kan zijn. Maar kijk vooral eens goed om u heen: meer kleur, meer leven, en een gezonder groen Enschede. Daar doen we het voor!

Heeft u zelf een tuin met gras? Doe mee en Maai Minder

Maai bijvoorbeeld om de 3 tot 4 weken in plaats van elke week, zaai een bloemrijk mengsel in op een deel van uw gazon of start met sinusmaaien. Zo helpt u de natuur en krijgt u er een kleurrijke tuin voor terug. 

Meer weten over waar en hoe we maaien?

Bekijk dan onze maaikaartexterne-link-icoon