Enschede staat stil bij 25 jaar vuurwerkramp
De gebeurtenissen van zaterdag 13 mei 2000 in Enschede staan in ons geheugen gegrift. En brengt bij velen herinneringen, verhalen en emoties boven.
Op diverse wijzen staan inwoners, verenigingen, organisaties, kerken en het gemeentebestuur met elkaar stil bij de vuurwerkramp van 25 jaar geleden.
Zoals ieder jaar, sinds 13 mei 2000, vindt bij herdenkingsmonument op de Lasonderbleek de herdenking plaats van de slachtoffers van de vuurwerkramp. Vanaf 15.00 uur is er gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het monument. Rond 15.20 uur leggen burgemeester Roelof Bleker en voorzitter Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp bloemen. Van 15.25 tot 15.30 uur luiden de klokken van de kerken. Vanaf 15.30 uur spreken burgemeester Roelof Bleker en voorzitter Bram Distel de aanwezigen toe. Directeur Hadassa Meijer van het Huis van Verhalen draagt het gedicht ‘Enschede huilt’ van Willem Wilmink voor. Het gedicht dat Willem Wilmink schreef na de vuurwerkramp. Na dit gedicht is er één minuut stilte voor de 23 mensen die omkwamen op 13 mei 2000.
Herdenkingsconcert 25 jaar Vuurwerkramp dinsdagavond 13 mei in Roombeek
Fanfareorkest De Bazuin houdt dinsdagavond 13 mei om 18.30 uur een herdenkingsconcert in Roombeek, op de plek waar 25 jaar geleden de vuurwerkramp plaatsvond. De fanfare die destijds een onderkomen had in het rampgebied speelde 25 jaar geleden op verschillende plekken in de stad om inwoners van de stad te ondersteunen.
Nu, 25 jaar later, bieden de muzikanten van De Bazuin een vertroostingsconcert aan. De blazers en slagwerkers worden ondersteund door zang van Bert Kuipers, Gea Spiegelenberg en Flip van Willigen. Ton Ouwehand speelt op zijn gitaar mee.
De Bazuin speelt om 18.30 uur tot ongeveer 19.30 uur. Na afloop wordt er koffie geschonken in Prismare en is er tijd om na te praten.
Dinsdag 13 mei vanaf 20.00 uur is in Prismare de voorvertoning van de documentaire ‘De middag van 13 mei’, gemaakt door de EO. Deze documentaire beschrijft de vuurwerkramp door de ogen van kinderen en duurt circa 45 minuten. Daarna is er gelegenheid om met elkaar na te praten. Aanmelden is niet nodig. De documentaire ‘De middag van 13 mei’ is op 13 mei om 22.35 uur te zien op NPO2 en op www.npostart.nl.
Veerkracht na vuurwerkramp: thema-avond op 8 mei in theater Prismare
Naar aanleiding van de nieuwe televisieprogramma’s over de vuurramp organiseren RTV Oost, de EO en Het Huis van Verhalen op 8 mei een gespreksavond in het Prismare Theater in Enschede. Tijdens deze avond staat de veerkracht centraal die Enschede toonde in de periode na de vuurwerkramp.
RTV Oost-presentator Inga Tjapkes en EO-presentator Kefah Allush gaan in gesprek met een aantal mensen die de ramp van dichtbij meemaakte. De deuren van Prismare zijn 8 mei geopend vanaf 19.15 uur, het programma start om 19.30 uur. Tickets kosten 5 euro, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Het Huis van Verhalen en zijn online verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op: https://huisvanverhalen053.nl/herdenking-vuurwerkramp-enschede/
Media besteden extra aandacht aan 25 jaar vuurwerkramp
Diverse media hebben dit jaar extra aandacht voor de ramp, de gevolgen, de wederopbouw van Roombeek en de veerkracht van Enschede. De regionale omroep RTV Oost heeft in samenwerking met Het Huis van Verhalen reportages gemaakt met inwoners, nabestaanden, ooggetuigen en andere betrokkenen.
Deze reportages zijn vanaf zaterdag 10 mei in verschillende vormen te beluisteren en te bekijken via Radio Oost, TV Oost, online via www.rtvoost.nl. Ook hebben jonge verslaggevers van RTV Oost, die in 2000 nog niet geboren waren, een reeks podcast-gesprekken opgenomen. Alle verhalen van RTV Oost zijn vanaf 10 mei te vinden op https://www.oost.nl/vuurwerkramp
Boek van Tubantia-journalist Lucien Baard
De regionale krant Tubantia heeft hun journalist, Lucien Baard, gevraagd om een boek te schrijven over de vele verhalen die hij maakte vanaf 13 mei 2000. Dit boek van Lucien Baard met de titel ‘De vuurwerkramp’ is donderdag 17 april gepresenteerd, zie www.tubantia.nl/vuurwerkramp.
Daarnaast hebben Tubantia-journalisten een aantal Podcast-afleveringen gemaakt waarbij ze in gesprek gaan met slachtoffers, nabestaanden en ooggetuigen. Deze Podcast-afleveringen zijn te beluisteren via https://www.tubantia.nl/podcasts/de-vuurwerkramp-96399
Documentaire ‘De middag van 2000’
Vanuit de landelijke publieke omroep heeft de EO in coproductie met RTV Oost de documentaire ‘De middag van 2000’ gemaakt, waarin diverse ooggetuigen aan het woord komen. In deze documentaire blikt EO-presentator Kefah Allush terug op de uren voor, tijdens en na de ramp. Met ooggetuigenverhalen van mensen die de ramp destijds als kind hebben meegemaakt.