Europese Verkiezingen – Wat moet je weten?

17 mei 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Op 6 juni zijn de Europese Verkiezingen. In elk stembureau in Enschede mag je stemmen als je een stempas hebt. Je kunt stemmen van 07.30-21.00 uur. Alleen op het stembureau NS station Enschede kun je van 06.00 tot 20.30 uur stemmen.

Wat moet je meenemen om te stemmen?

Je stempas en je id of paspoort.

Heb je geen stempas gekregen of ben je het kwijt geraakt kun je een nieuwe aanvragen. 

Let op: je kunt vanaf 16 mei tot 3 juni tot 17.00 uur online een vervangende stempas aanvragen. 

Je kunt ook een vervangende stempas aanvragen aan de balie in het Stadskantoor. Dat kan vanaf 16 mei tot 5 juni 12.00. Je hoeft daarvoor geen afspraak te maken. 

Wil je stemmen in een andere gemeente?

Dan moet je een kiezerspas aanvragen. Stel je voor je woont ergens in Twente en je wilt bijvoorbeeld op het station in Enschede stemmen. Of je woont in Enschede en wilt ergens anders stemmen. Dat lukt niet met je gewone stempas.

Je kunt vanaf 16 mei tot 3 juni tot 17:00 uur online een kiezerspas aanvragen via je de gemeente waar je woont. Je kunt ook aan de balie in het Stadskantoor een kiezerspas aanvragen. Dit kan vanaf 16 mei tot 5 juni 12.00 uur. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Woon je in een andere gemeente dan kun je dat in je eigen gemeente regelen.

Inclusief stembureau

Het inclusieve stembureau is een stembureau dat zich richt op toegankelijkheid voor mensen met verschillende beperkingen. Dit stembureau heeft meerdere hulpmiddelen zoals een stemmal, soundbox, gebarentolk en een communicatiebalie. Deze hulpmiddelen zijn voor mensen met een gehoorbeperking en zichtbeperking.

Het inclusieve stembureau voor inwoners Enschede:

‘t Achtervoort

Adres: Het Achtervoort 1, Enschede

Het inclusieve stembureau voor inwoners Losser:

de Oldenhove
Adres: Lutterstraat 4, Losser

Evenement het toegankelijke stembureau

Op 28 mei kun je het toegankelijke stembureau in Enschede komen bekijken. Ben je stembureaulid, inwoner van Enschede of Losser of geïnteresseerd, je bent van harte welkom. Op deze dag kun je komen proefstemmen in een omgeving waar meer aandacht is besteed aan de toegankelijkheid op het stembureau

Datum: 28 mei
Tijd: 18:30 uur tot 20:30 uur
Locatie: Ons Huis het Achtervoort,  Het Achtervoort 1, 7523KA Enschede