Geen windturbines in Zuid-Eschmarke
De gemeente Enschede verzet zich tegen het besluit van de Provincie Overijssel om Windpark Aamsveen – vier windturbines in de Zuid-Eschmarke nabij Natura 2000-gebied Aamsveen – als voorkeursinitiatief aan te wijzen.
Het college heeft vandaag formeel bezwaar ingediend bij Gedeputeerde Staten (GS) en maakt zich op voor verdere juridische stappen. Volgens het college handelt de provincie niet alleen voortijdig en zonder draagvlak, maar ook in strijd met eigen afspraken en wetgevende kaders.
Provincie handelt in strijd met lokale én provinciale democratie
De gemeenteraad van Enschede heeft meermaals uitgesproken pas besluiten te willen nemen over windturbines nadat de landelijke milieunormen zijn vastgesteld. Dit doen we omdat wij, en onze inwoners, grote zorgen hebben over gezondheidsrisico’s.
Dat uitgangspunt geldt voor álle locaties in de gemeente. Ondanks dat opende de provincie – zonder afspraken – het hele grondgebied voor windprojecten. Zelfs de voorlopige en indicatieve aanwijzing van het gebied rond de N18, die op nadrukkelijk verzoek van de provincie werd gedaan om openstelling te beperken, werd door GS genegeerd.
“De provincie is willens en wetens op ramkoers gegaan,” aldus wethouder Niels van den Berg. “Wij kunnen en willen nu niet anders dan stevig op te treden tegen deze ingezette koers.”
Amendementen en moties genegeerd
De gemeente wijst er in het bezwaarschrift nadrukkelijk op dat de provincie handelt in strijd met diverse door Provinciale Staten aangenomen moties en amendementen. Die schrijven onder andere voor dat vergunningverlening pas plaatsvindt op basis van vastgestelde landelijke normen, en dat nieuwe wetenschappelijke inzichten en gezondheidsrisico’s zwaar meewegen. Door nu al een project te selecteren en voor te bereiden, negeert GS expliciet deze democratisch vastgestelde richtlijnen. “De provincie ondergraaft niet alleen het lokale, maar ook haar eigen provinciale bestuur,” aldus van den Berg. “Dat is bestuurlijk onverantwoord.”
Juridisch traject gestart – gemeente neemt regie
Het college laat geen enkele ruimte voor twijfel: het provinciale besluit wordt aangevochten. Er is vandaag een bezwaarschrift ingediend en er is budget gereserveerd voor juridische procedures. Naast bestuursrechtelijke stappen worden ook civielrechtelijke en interbestuurlijke acties voorbereid. De gemeente dringt bovendien aan op volledige openheid over het selectieproces en eist een onafhankelijke toetsing van de besluitvorming. Daarnaast onderzoekt Enschede samenwerking met andere gemeenten in Overijssel die vergelijkbare druk ervaren vanuit de provincie.
Voor duurzame energie mét normen, draagvlak en zeggenschap
De gemeente Enschede blijft zich inzetten voor de energietransitie. Maar dan wel op basis van wettelijke normen, lokale zeggenschap en maatschappelijk draagvlak.
“We staan voor duurzame opwekking,” aldus Van den Berg. “Maar niet via een proces waarin bestuurlijke spelregels worden genegeerd en waarin inwoners, natuur en lokale democratie het nakijken hebben. Hier trekken wij een duidelijke streep.”
De brief met het bezwaar is vandaag verzonden aan Gedeputeerde Staten, met afschrift aan Provinciale Staten. Het college roept hen op om hun controlerende rol te pakken.