Genieten bij eerste boerenbuurtmaaltijd

14 mei 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Tevreden verlieten de 20 gasten van de eerste boerenbuurtmaaltijd maandag 13 mei wijkcentrum De Boei. “Het was super”, reageerde de een. “Heel lekker, voor herhaling vatbaar”, meende een ander.

Een groepje vrijwilligers van activeringscentrum Power Royael kookte er een gratis warme maaltijd voor mensen die weinig te besteden hebben. De vrijwilligers deden dat met groenten van het land van de coöperatie Herenboeren op de Usseleres. De Herenboeren verbouwen daar groenten en fruit. Leden van de coöperatie kunnen er wekelijks voedsel ophalen. 

De gemeente (stadsdeelmanagement West) is voor een periode van 1 jaar lid geworden van de Herenboeren. De afspraak is dat de gemeente een keer per maand verse producten afneemt voor 20 personen. “Een mooi initiatief”, aldus wethouder Harmjan Vedder, stadsdeelwethouder West. Hij sprak de genodigden voor de maaltijd kort toe. 

Met elkaar in contact komen

In de boerenbuurtmaaltijd komen dingen uit de wijk samen, namelijk het lokale initiatief van de Herenboeren die duurzaam voedsel produceren, het bieden van een zinvolle en leuke dagbesteding aan de vrijwilligers van Power Royael die de maaltijd bereiden, en de kans om iets te doen voor inwoners die moeilijk kunnen rondkomen. De maaltijd biedt mensen ook de gelegenheid met elkaar in contact te komen. 

De groenten waren dit keer bereid tot een maaltijd met een salade, börek (filodeeg met spinazie), rijst met kip en paksoi. De gasten zijn geselecteerd door de stichting Stop Armoede 053, actief in stadsdeel West. “Het is in één woord geweldig. Je ziet de mensen genieten. Ik ga met een voldaan gevoel naar huis”, zei Evelien van Hattum van Stop Armoede 053. Volgende maand worden 20 andere wijkbewoners uitgenodigd voor de boerenbuurtmaaltijd. 

“Fotograaf Koos Mavrakis, in opdracht van gemeente Enschede.”