GroenBlauw Glanerbrug

In Glanerbrug pakt het bouwteam de overlast van grondwater aan. En we maken Glanerbrug klaar voor het veranderende weer. Het aanpassen van Glanerbrug duurt een aantal jaren. Het bouwteam is een samenwerking tussen gemeente Enschede en aannemers Dura Vermeer en Roelofs. 

Werkzaamheden

  • Het bouwteam gaat aan de slag in 15 straten.
  • Er worden aparte riolen voor regen- en grondwater en voor afvalwater aangelegd. Het regen- en grondwater stroomt dan voor het grootste deel naar de Glanerbeek.
  • Er komt meer ruimte voor planten en bomen. Dit is goed voor de dieren. Planten en bomen maken de omgeving koeler. Ook vangen deze groene plekken regenwater op. We gebruiken allerlei bloeiende soorten die van nature in Nederland voorkomen. 
  • Ook bedrijven als Enexis (gas en elektriciteit) en Vitens (drinkwater) doen mee. Zo hoeven we straten maar 1 keer open te breken.

Planning

  • In april zijn de werkzaamheden in de Kerkstraat zijn de werkzaamheden gestart. Dit doen we in 3 delen. Eind 2024 is de straat klaar.
  • In de Dr. Stamstraat, Ouverturestraat, Preludestraat en Nocturnestraat bereiden we de werkzaamheden voor. In september starten daar de eerste werkzaamheden.
  • Voor het westelijke deel van de Bultsweg maken we nu en ontwerp.
  • Daarna volgen de andere straten.

De planning kan anders worden. Voordat we aan de slag gaan, krijgen bewoners meer informatie.

Voordelen riool voor schoon water

Het regenwater stroomt naar het riool voor schoon water. Als het hard regent, komt er minder regenwater in het afvalwaterriool. Dit maakt de kans kleiner dat het riool overstroomt. 

Een riool voor schoon water is een speciale buis met gaatjes. Regenwater stroomt via de straatgoot en putjes de buis in. Via de gaatjes in de wand zakt het water in de grond. Dit is goed, want zo verdroogt de grond niet als het lang droog is.

Als er te veel regenwater voor de grond is, dan voert de buis het water weg. Andersom werkt het ook. Als het grondwater te hoog staat, kan dit door de gaatjes de buis instromen. Zo verdwijnt ook het grondwater uit de buurt.

Enschede en het weer van de toekomst

Het weer is over 30 jaar anders dan nu.

  • Het wordt natter: er komen vaker zware regenbuien voor. Dit maakt de kans op wateroverlast groter.
  • Het wordt heter: hittegolven komen vaker voor, duren langer en zijn heter. ‘s Nachts blijft het erg warm. De stad warmt op.
  • Het wordt droger: er zijn lange perioden waarin het juist niet regent. De grond droogt uit en bloemen, planten en bomen verdrogen.

We bereiden Enschede voor op het weer van de toekomst. De komende jaren maken we Enschede groener en blauwer. We vervangen tegels en asfalt voor planten, struiken en bomen. Ook maken we meer ruimte om regenwater op te vangen.

Blijf op de hoogte

Volg het project via de BouwApp. De BouwApp is een app voor uw smartphone of tablet. Hier delen we berichten over de planning en de werkzaamheden in uw straat. Ook kunt u heel makkelijk een bericht sturen. Download de BouwApp via de App Store of Google Play. Zoek naar het project GroenBlauw Glanerbrug. Klik op + Volgen om op de hoogte te blijven. 

Contact

Neem contact op via groenblauw-glanerbrug@enschede.nl. We helpen u graag!