GroenBlauw Glanerbrug

In Glanerbrug pakken we de overlast van grondwater aan. En we maken Glanerbrug klaar voor het veranderende weer. Het aanpassen van Glanerbrug duurt meerdere jaren. Dit doen we samen met de inwoners. 

Werkzaamheden

  • In 17 straten maken we aparte riolen voor regen- en grondwater en voor afvalwater. Het regen- en grondwater stroomt dan voor het grootste deel naar de Glanerbeek. 
  • Een aantal wegen krijgt een speciale ondergrond. Deze ondergrond kan water opvangen en vasthouden. Het water zakt hier langzaam in de grond. Dit is goed tegen de uitdroging van de grond. Het water komt niet in het riool. Dat maakt de kans op een overstroming kleiner. 
  • Er komt meer ruimte voor planten en bomen. Dit is goed voor de dieren. Planten en bomen maken de omgeving koeler. Ook vangen deze groene plekken regenwater op. We gebruiken allerlei bloeiende soorten die van nature in Nederland voorkomen.

We pakken dit project buurt voor buurt aan. Dan kunnen we zoveel mogelijk werkzaamheden in de straat combineren. Ook bedrijven als Enexis (gas en elektriciteit) en Vitens (drinkwater) doen mee. Zo hoeven we straten maar 1 keer open te breken.

Planning

  • We maken eerst een verbinding met de Glanerbeek. Zodat het schone water door de nieuwe riolen hiernaartoe stroomt. Dit doen we in de Preludestraat en de Ouverturestraat. 
  • Daarna pakken we de Dr. Stamstraat en de Kerkstraat aan. 
  • Daarna volgen de andere straten. 

De planning kan anders worden. Voordat we aan de slag gaan, krijgen bewoners meer informatie.

Voordelen riool voor schoon water

Het regenwater stroomt naar het riool voor schoon water. Als het hard regent, komt er minder regenwater in het afvalwaterriool. Dit maakt de kans kleiner dat het riool overstroomt. 

Een riool voor schoon water is een speciale buis met gaatjes. Regenwater stroomt via de straatgoot en putjes de buis in. Via de gaatjes in de wand zakt het water in de grond. Dit is goed, want zo verdroogt de grond niet als het lang droog is. Als er te veel regenwater voor de grond is, dan voert de buis het water weg. Andersom werkt het ook. Als het grondwater te hoog staat, kan dit door de gaatjes de buis instromen. Zo verdwijnt ook het grondwater uit de buurt.

Enschede en het weer van de toekomst

Het weer is over 30 jaar anders dan nu.

  • Het wordt natter: er komen vaker zware regenbuien voor. Dit maakt de kans op wateroverlast groter.
  • Het wordt heter: hittegolven komen vaker voor, duren langer en zijn heter. ‘s Nachts blijft het erg warm. De stad warmt op.
  • Het wordt droger: er zijn lange perioden waarin het juist niet regent. De grond droogt uit en bloemen, planten en bomen verdrogen.

We bereiden Enschede voor op het weer van de toekomst. De komende jaren maken we Enschede groener en blauwer. We vervangen tegels en asfalt voor planten, struiken en bomen. Ook maken we meer ruimte om regenwater op te vangen.

Meer informatie

Bekijk de video Klimaatadaptatie in Enschede: op naar een GroenBlauw Enschede
Tips en ideeën vindt u op Groenblauwenschede.nl

Contact 

Stuur een e-mail naar projectmanager Martin Drost.