GroenBlauw Schreurserve

De Minkmaatstraat, Dahliastraat en Pinksterbloemstraat maken we klaar voor het weer van de toekomst. Dit doen we samen met de inwoners.

Werkzaamheden

  • In een deel van de Minkmaatstraat vervangen we het riool voor afvalwater. Ook leggen we een extra riool voor schoon water aan.
  • In de Pinksterbloemstraat en de Dahliastraat leggen we een extra riool voor schoon water aan.
  • Langs sportpark Schreurserve graven we een beek. Het water uit de nieuwe riolen stroomt hierheen. Een deel van het water zakt hier de grond in. De rest verdwijnt in de Roombeek.
  • Er komt meer ruimte voor planten en bomen. Dit is goed voor de dieren en zorgt voor verkoeling van de omgeving. Ook vangen deze groene plekken regenwater op. We gebruiken allerlei bloeiende soorten die van nature in Nederland voorkomen.

Voordelen riool voor schoon water

Als het hard regent, komt er minder regenwater in het afvalwaterriool. Dit maakt de kans kleiner dat het riool overstroomt. Een riool voor schoon water is een speciale buis met gaatjes. Regenwater stroomt via de straatgoot en putjes de buis in. Via de gaatjes in de wand zakt het water in de grond. Dit is goed, want zo verdroogt de grond niet als het lang droog is. Als er te veel regenwater voor de grond is, dan voert de buis het water weg. Andersom werkt het ook. Als het grondwater te hoog staat, kan dit door de gaatjes de buis instromen. Zo verdwijnt ook het grondwater naar de Roombeek.

Enschede en het weer van de toekomst

Het weer is over 30 jaar anders dan nu.

  • Het wordt natter: er komen vaker zware regenbuien voor. Dit maakt de kans op wateroverlast groter.
  • Het wordt heter: hittegolven komen vaker voor, duren langer en zijn heter. ‘s Nachts blijft het erg warm. De stad warmt op.
  • Het wordt droger: er zijn lange perioden waarin het juist niet regent. De grond droogt uit en bloemen, planten en bomen verdrogen.

We bereiden Enschede voor op het weer van de toekomst. De komende jaren maken we Enschede groener en blauwer. We vervangen tegels en asfalt voor planten, struiken en bomen. Ook maken we meer ruimte om regenwater op te vangen.

Meer informatie

Contact

Projectmanager Martin Drost, e-mail: groenblauw-schreurserve@enschede.nl