GroenBlauw Schreurserve

Het weer verandert. Het wordt steeds warmer. In een warmere wereld is het weer heftiger. Regenbuien zijn zwaarder. Hittegolven zijn heter en duren langer. En er zijn lange periodes waarin het niet regent. De komende 2 jaar maken we de Minkmaatstraat, Dahliastraat en Pinksterbloemstraat klaar voor dit weer van de toekomst. Dit doen we samen met de mensen die hier wonen. Zodat het een fijne plek is om te zijn. Nu en in de toekomst.

Extra riool in Minkmaatstraat

In een deel van de Minkmaatstraat vervangen we het riool voor afvalwater. Daarnaast leggen we een apart riool voor regen- en grondwater aan. Dit schone water verdwijnt richting de Roombeek. Als het heel erg hard regent, komt er minder regenwater in het afvalwaterriool. Dit maakt de kans kleiner dat het riool overstroomt.

Het riool voor schoon water is een speciale buis met gaatjes. Het regenwater stroomt via de straatgoot en straatputjes de buis met gaatjes in. Via de gaatjes in de wand zakt het water in de grond. Dit is goed, want zo verdroogt de grond niet als het lang droog is. Als er te veel regenwater voor de grond is, dan voert de buis het water weg. Als het grondwater hoog staat, kan dit door de gaatjes de buis in stromen. Zo verdwijnt ook het grondwater naar de Roombeek. Dit maakt de stand van het grondwater lager.

Hoe het extra riool in de Minkstraat gaat werken

Beek langs Schreurserve

Langs sportpark Schreurserve graven we een beek. Het water uit de nieuwe riolen stroomt hiernaartoe. Een deel van het water zakt hier de grond in. De rest verdwijnt in de Roombeek. 

Overlast van grondwater verminderen

Veel bewoners van de Pinksterbloemstraat en de Dahliastraat hebben last van grondwater. Daarom leggen we hier ook een extra riool voor schoon water. Dit is een speciale buis met gaatjes. Het grondwater stroomt door de gaatjes de buis in. De buis leidt het water naar de Roombeek. Dit haalt grondwater weg uit de straat. 

Meer groen in de buurt

Er komt meer ruimte voor planten en bomen. Groene plekken vangen regenwater op. Dit helpt tegen het verdrogen van de grond. Planten en bomen koelen de omgeving als het warm is. Ook kunnen dieren zoals insecten, vogels en vlinders leven in het groen. Daarom maken we plekken die aantrekkelijk zijn voor allerlei planten en diersoorten. We kiezen voor:

  • verschillende soorten planten en bomen
  • bloeiende soorten planten en bomen
  • soorten die van nature in Nederland voorkomen

Contact

Als u vragen over dit project heeft of iets wilt melden, neem dan contact op met projectmanager Martin Drost. U kunt hem mailen via groenblauw-schreurserve@enschede.nl of bellen op 06 18 73 32 87.

Het weer is in 2050 anders dan nu

Het wordt natter: regenbuien worden zwaarder. Er valt veel regen tegelijk. Dit geeft kans op wateroverlast.
Het wordt heter: hittegolven duren langer en zijn heter. ‘s Nachts blijft het erg warm. De stad warmt op.
Het wordt droger: er zijn lange perioden waarin het juist niet regent. De grond droogt uit en planten en bomen verdrogen.

Klimaataanpassing in Enschede

We richten Enschede in op het weer van de toekomst. De komende jaren maken we Enschede groener en blauwer. We vervangen tegels en asfalt voor planten, struiken en bomen. Ook maken we plaatsen om regenwater op te vangen. Dit doen we samen met inwoners.

Bekijk de video:
Klimaatadaptatie in Enschede: op naar een GroenBlauw Enschede

Tips en ideeën vindt u op Groenblauwenschede.nl.