Het gewone maakt Het Stevenfennehuis juist zo bijzonder

08 mei 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Geen dag is hetzelfde in Het Stevenfennehuis, de kleinschalige woonzorglocatie voor 21 bewoners met dementie aan de Boekweitstraat.

 En dat is precies de bedoeling, vertelt locatiemanager Ellis de Graaf. “Juist die kleine, dagelijkse bezigheden die mensen altijd al hebben gedaan, die zijn zo belangrijk om te blijven doen.”

Afwassen, helpen met het bereiden van de maaltijd, strijken, de studio schoonmaken of lege flessen wegbrengen. In Het Stevenfennehuis doen de bewoners zoveel mogelijk zelf wat zij willen en kunnen. “Laatst keek ik naar buiten en stond een bewoner te schoffelen, omdat hij zag dat dat nodig was. Daar word ik dan blij van. Wij ondersteunen alleen bij de dingen die níet meer zo goed lukken”, zegt locatiemanager Ellis. “Het is echt het huis van de bewoners, waar zij zelf bepalen wat ze doen en wanneer.”

Ook buitenshuis, vervolgt Ellis. “Het Stevenfennehuis heeft een open poort. We hebben bijvoorbeeld een bewoner die gewend was elke dag 6,5 kilometer te wandelen. Of hij dat nog wel kon blijven doen, als hij bij ons zou komen wonen, vroeg hij zich af bij de eerste kennismaking. Maar natuurlijk. Juist dat is zo belangrijk. Het zijn die kleine, dagelijkse bezigheden die het leven zin geven.”

‘Natuurlijk lopen bewoners mee in de modeshow’
Het Stevenfennehuis is echt onderdeel van de wijk. “De kinderen van de basisschool komen op bezoek of wij wandelen naar hen toe. We gaan samen naar de Jumbo voor een boodschap of om de bloemen op te halen die we wekelijks van de supermarkt mogen ontvangen. En in samenwerking met modezaak Schepers organiseerden we een modeshow in onze activiteitenruimte. Natuurlijk waren de bewoners zelf de modellen.”

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Mede dankzij vrijwilligers kunnen grote activiteiten als de modeshow georganiseerd worden. Maar ook in het dagelijks leven van Het Stevenfennehuis zijn zij onmisbaar. Ellis: “We hebben gelukkig een hele actieve vrijwilligersgroep, waarin iedereen doet wat hij/zij leuk vindt. Zo hebben we vrijwilligers die met de bewoners:

  • op pad gaat met de duofiets;
  • naar muziek luisteren;
  • de afwas doen en ondersteunen bij de koffie na de avondmaaltijd;
  • 1-op-1-activiteiten doen.

Het is zo mooi om te zien hoe elke vrijwilliger op zijn of haar eigen manier aansluit bij onze bewoners.”

Vrijwilliger worden

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Het Stevenfennehuis of op zoek naar meer informatie? Kijk op de websiteexterne-link-icoon of bel 053 – 230 05 92. Het Stevenfennehuis is een huis van Dagelijks Leven, de landelijke zorgorganisatie gespecialiseerd in kleinschalige woonzorglocaties voor mensen met dementie. Betaalbaar voor iedereen, ook met alleen AOW als inkomen.