“Het is voor Europa belangrijk om de mening van jongeren te horen”

23 mei 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Enschedese jongeren nemen deel aan inspirerende Duits-Nederlandse discussie over de toekomst van Europa.

Jongeren debat munster

Vorige week heeft een groep enthousiaste jongeren uit Enschede en omgeving deelgenomen aan een Europees evenement in de historische raadzaal van Münster. Tijdens het evenement gingen jongeren met elkaar in discussie over Europese thema’s. Zo kregen zij de kans om hun stem te laten horen en te praten over de toekomst van ons continent. De Stadt Münster, Euregio Youth en de gemeente Enschede organiseerden dit evenement gezamenlijk in het kader van de Europese verkiezingen op 6 juni en onze grensoverschrijdende samenwerking.

Discussies gebaseerd op het “Junges Manifest – Manifesto Dei Giovani”

Tijdens het evenement gingen de jongeren met elkaar in discussie over de thema's die in het “Junges Manifest - Manifesto dei Giovani” worden behandeld. Het Junges Manifest - Manifesto dei Giovani is een document opgesteld door jonge Europeanen uit Duitsland en Italië. In het document hebben zij hun visies en ideeën voor de toekomst van Europa opgeschreven. Het manifest behandelt belangrijke thema's zoals de klimaatcrisis, digitalisering, participatie en inclusie.

Nieuwe inzichten 

Er werd goed gediscussieerd vorige week. De jongeren deelden hun perspectieven en luisterden naar die van de ander. Dit zorgde voor verhelderende gesprekken waarin de jongeren nieuwe inzichten opdeden en inspiratie vonden om actief bij te dragen aan de toekomst van Europa.

Grenzeloos Europa biedt veel kansen voor jongeren uit de grensregio 

Twee van de jongeren die met de bus vanuit Enschede naar het evenement gingen, waren Pepijn (19 jaar) en Marlinde (17 jaar). Pepijn: “We hebben met een groepje Nederlandse en Duitse jongeren gediscussieerd over thema’s die spelen bij de Europese Unie en de gevolgen daarvan voor jongeren in Europa. Ik heb dit event vanuit EUREGIO Youth samen met gemeente Enschede en de Stadt Münster mogen organiseren omdat we het belangrijk vinden dat jongeren meer bewustzijn krijgen over Europa en wat voor invloed de Europese Unie heeft. We leven in een grenzeloos Europa. Voor jongeren uit de grensregio zorgt dat voor veel kansen.” Marlinde (17): “Ik vond het heel leerzaam en interessant om te horen hoe anderen tegen de Europese thema’s aankijken. En of daar nog verschil in zat tussen Duitsers en Nederlanders. Je leert nieuwe mensen kennen, andere culturen. En het is voor Europa belangrijk om de mening van jongeren te horen.”

De stem van de jeugd 

Namens de gemeente Enschede bedanken we alle jongeren die hebben deelgenomen en laten zien hoe krachtig de stem van de jeugd kan zijn voor onze toekomst. We kijken uit naar meer samenwerkingen en kansen om onze jongeren te betrekken bij belangrijke Europese vraagstukken.

Laat ook jouw stem horen tijdens de Europese verkiezingen op 6 juni!

Deze activiteiten werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.