Het verhaal van Elena: “We waren niet rijk, maar we konden op vakantie, sporten en kleren kopen. En ineens was alles weg”

17 mei 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Elena is 44 jaar en komt uit Oekraïne. Niet lang nadat de oorlog daar begon, vluchtte ze weg uit het land; op zoek naar een veilige plek voor zichzelf en haar twee kinderen.

 Als alleenstaande ouder was het voor Elena niet moeilijk om het besluit te nemen te vluchten. “Als je kinderen hebt, doe je alles om ze te redden. Terwijl de bommen om ons heen insloegen, verlieten we ons land.” Na een reis van meerdere dagen in overvolle treinen, met nauwelijks eten op zak en een half flesje water, kwam Elena met haar kinderen aan in Nederland.

Wonen in een stacaravan

Inmiddels wonen Elena, Anna (14 jaar) en Anton (11 jaar) zo’n twee jaar in Enschede. Eerst vonden ze onderdak bij vrienden, maar nu hebben ze een eigen plek: een stacaravan in de tuin van iemand die hen graag wil helpen. Elena is nog steeds verbluft als ze vertelt over de vrijgevigheid: “Vrienden kochten deze stacaravan voor ons. Het is niet groot, maar we hebben hier privacy en zelfs een eigen ingang.”   

Elena, die in Oekraïne zowel Economie als Rechten studeerde, beschrijft hoe haar leven er nu uitziet: “Ik volg een opleiding Boekhouden en leer Nederlands. Een paar dagen in de week ga ik naar school en als ik thuis ben, studeer ik.” De Nederlandse lessen zijn gratis en de opleiding Boekhouden betaalt ze met het leefgeld dat ze van de Nederlandse overheid krijgt. Ze ontvangt een paar honderd euro per maand. Over een paar maanden is ze klaar met haar opleiding en kan ze werk zoeken. Elena: “Ik accepteer de hulp die ik nu krijg, maar ik wil zelf geld verdienen en onafhankelijk zijn.”

Hulp vanuit school

Anna en Anton gaan in Enschede naar school. “Ze halen goede cijfers”, vertelt Elena trots. Maar ze is vooral blij omdat haar kinderen gelukkig zijn in hun nieuwe thuisland. Elena: “Natuurlijk missen ze hun vrienden en oma, maar ze willen hier niet meer weg.”  

Elena denkt met warmte aan iedereen die hun hielp. “Mijn zoon durfde eerst niet te fietsen. Zijn juf heeft hem toen twee weken lang elke ochtend opgehaald. Gelukkig durft hij het nu wel.” Toen Anton van de internationale school naar een reguliere basisschool ging, zocht Elena contact met de directeur van de nieuwe school: “Zij weet van onze situatie en is erg behulpzaam. Anton krijgt logopedie om de Nederlandse klanken beter te kunnen maken en hij krijgt extra Nederlandse lessen.”   

De kinderen horen erbij

Voor praktische hulp deed Elena een aanvraag bij Stichting Leergeld. Deze stichting is er voor alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen. Dankzij de stichting hebben Anna en Anton alles wat ze nodig hebben voor school, zoals sportkleren, een laptop en een rugzak met bekers en broodtrommel. Ook betaalt de stichting de zwemlessen.  

“Rond hun verjaardagen kregen Anna en Anton een verjaardagsbox van de stichting. Er zaten slingers, ballonnen, snoepjes en cadeautjes in”, vertelt Elena enthousiast. “We waren helemaal verbaasd. Het is echt een wonder om dit te ontvangen.” Ze benadrukt hoe belangrijk deze spullen zijn: “De kinderen voelen zich geaccepteerd, ze horen erbij.”  

Elena had nooit gedacht dat ze op een dag alles kwijt zou raken en om hulp moest vragen. “Ik had een goed leven in Oekraïne. We waren niet rijk, maar we konden op vakantie, sporten en kleren kopen. En ineens was alles weg. Schaam je niet als je om hulp moet vragen. Op dit moment zijn mijn omstandigheden niet goed, maar ik geloof dat het beter wordt.”

Stap voor stap

Voor Elena is en blijft het zwaar om aan Oekraïne te denken. Aan haar moeder die daar nog woont en niet weg kan. Aan haar vrienden, waarvan velen zijn omgekomen in de oorlog. Toch blijft ze hier. Elena: “Ik voel dat ik hier een toekomst kan hebben. Ik heb een nieuwe relatie en als ik werk heb, hoop ik dat we kunnen trouwen. Ik probeer elke dag mooie momenten te zien; daar krijg ik kracht door. Het is niet makkelijk, maar stapje voor stapje wordt het beter.” 

*Elena, Anna en Anton zijn verzonnen namen. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Meer informatie over het kindpakket vindt u op https://www.enschede.nl/kindpakket

Informatie over andere regelingen vindt u op https://www.enschede.nl/rondkomen