Hout stoken, open haarden en houtkachels

Helaas is de rook van een houtkachel of open haard ongezond voor uzelf en de mensen in uw omgeving. Voor inwoners die hout willen stoken, geven we tips om de nadelen en overlast zoveel mogelijk te beperken. Voor inwoners die overlast ervaren, vertellen we wat u ertegen kunt doen.

Tips voor verantwoord hout stoken

De Stookwijzer geeft tips om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Het hangt ook af van het weer, of u  beter wel of niet kan stoken. De Stookwijzer laat (met uw postcode) zien of bij u op dit moment het vuur beter uit kan blijven.

Stookwijzer

Wat u kunt doen bij overlast

  • Bij overlast is een goed gesprek altijd het beste startpunt. Spreek de houtstoker vriendelijk aan en deel uw ervaring. Vertel over de tips.
  • Komt u er samen niet uit, dan kan het helpen als er een onafhankelijk iemand bij is, bijvoorbeeld van buurtbemiddeling Enschede.
  • De gemeente kan meestal niet optreden tegen overlast veroorzaakt door houtrook. Daarvoor zijn er bijna geen wettelijke mogelijkheden. Maar het is goed dat de gemeente ervan weet. Meld het probleem bij de gemeente.