Hout stoken, open haarden en houtkachels

Houtrook is ongezond, voor uzelf en uw omgeving. Wilt u toch stoken, lees dan onze tips om overlast te beperken. Ervaart u zelf overlast, lees dan goed wat u hiertegen kunt doen.

Tips voor verantwoord hout stoken

Controleer eerst de Stookwijzerexterne-link-icoon of u verantwoord kunt stoken. Ook het weer bepaalt of stoken wel of niet mag. Wilt u automatisch meldingen bij code rood in uw omgeving, download dan de Stookwijzer-app.externe-link-icoon

Zo stookt u goed:

  • Gebruik alleen droog hout van minstens 2 jaar oud.
  • Gebruik nooit hout dat geverfd, gebeitst of behandeld is.
  • Laat de schoorsteen elk jaar goed schoonmaken.
  • Zorg voor genoeg lucht bij het vuur.
  • Zet een ventilatierooster of een raampje open.
  • Kijk naar het vuur: goede verbranding geeft gele, rustige vlammen en weinig rook. Zet bij oranje vlammen of donkere rook een raampje open voor meer zuurstof.
  • Gebruik hout met een FSC- of PEFC-keurmerk.

Wat u kunt doen bij overlast

Meer informatie

GGD Leefomgevingexterne-link-icoon