Hout stoken, open haarden en houtkachels

Helaas is de rook van een houtkachel of open haard ongezond. Voor uzelf en voor de mensen in uw omgeving. Inwoners die hout willen stoken, geven we tips. Om de nadelen en overlast zoveel mogelijk te beperken. Inwoners die overlast ervaren, vertellen we wat u daartegen kunt doen.

Tips voor verantwoord hout stoken

De Stookwijzer geeft tips om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Het hangt ook af van het weer, of u soms beter niet kunt stoken. De Stookwijzer laat zien of bij u het vuur beter uit kan blijven of niet. Op basis van het weer van het moment en uw postcode.

Stookwijzerexterne-link-icoon

Wat u kunt doen bij overlast

  • Bij overlast is een gesprek altijd het beste startpunt. Spreek de houtstoker vriendelijk aan en deel uw ervaring. Vertel over de tips.
  • Komt u er samen niet uit, dan kan het helpen als er een onafhankelijk iemand bij is. Bijvoorbeeld iemand van buurtbemiddeling Enschedeexterne-link-icoon.
  • De gemeente kan meestal niet optreden tegen overlast veroorzaakt door houtrook. Daarvoor zijn er bijna geen wettelijke mogelijkheden. Maar het is goed dat de gemeente ervan weet. Meld het probleem bij de gemeenteexterne-link-icoon.