Hulp bij digitaal zaken doen met de overheid

U kunt tegenwoordig van alles regelen via internet. Voor veel mensen is dat handig, maar niet voor iedereen. Als u moeite heeft om digitaal zaken te regelen met de overheid, dan kunt u hulp krijgen.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

De overheid doet steeds meer via het internet en u kunt daar gebruik van maken. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het aanvragen van zorg, om werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing. Veel mensen weten dat niet of vinden het nog wat moeilijk.

In de vestigingen van de bibliotheek Enschede vindt u het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)externe-link-icoon. Bij het IDO kunt u hulp krijgen om zaken met de overheid te regelen via internet. De hulp is gratis, ook als u geen lid bent van de bibliotheek.

Cursus Digisterker

Wilt u zelf leren hoe u uw zaken via internet kunt regelen, dan kan dat ook. Via de Stichting Digisterker kunt u een beginnerscursus ‘Werken met de elektronische overheid’ volgen. U leert hoe u handige informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen, bijvoorbeeld bij de gemeente. Ook leert u hoe u kunt zien welke gegevens er van u bekend zijn bij de overheid, zoals de opbouw van uw AOW. De overheid vraagt steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale handtekening voor de overheid. In de cursus leert u hoe u DigiD kunt aanvragen en gebruiken.

U moet een beetje ervaring hebben met computers en internet. Maar door deze cursus wordt u tegelijkertijd vanzelf handiger in het werken met internet. De cursus duurt 3 dagdelen en wordt gegeven door docenten die de verschillende onderwerpen stap-voor-stap uitleggen. U gaat zelf aan de slag met oefeningen, maar de docenten begeleiden u. Bij de cursus hoort een werkboek, waarin u alles rustig kunt nalezen en waarin de voorbeelden ook stap-voor-stap worden uitgelegd. Voor de cursus hoeft u geen examen te doen. Met het doen van de oefeningen in dit werkboek kunt u wel een certificaat halen.

Zelfstandig oefenen

Als u liever zelfstandig wilt proberen om uw digitale vaardigheden te verbeteren, dan kan dat ook. Op de website Digisterker door Doen! staat een stap-voor-stap-uitleg hoe u zelf digitaal zaken met de overheid kunt regelen. Ga naar: Digisterker door doen!externe-link-icoon

Aanmelden cursus Digisterker

Deelname is gratis. Aanmelden kan:

  • Via de website van de bibliotheek. Hier kunt u ook zien welke cursusdata er beschikbaar zijn: bibliotheek Enschedeexterne-link-icoon
  • Telefonisch aanmelden kan bij de bibliotheek Enschede via telefoonnummer 053 - 480 48 04
  • U kunt ook binnenlopen bij het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) in de bibliotheek