Hulp bij schulden

Steeds meer mensen komen in de geldproblemen. Door de hoge energiekosten en andere prijsstijgingen. Als u geldproblemen heeft, is het belangrijk om te zorgen dat u geen schulden krijgt. Maak gebruik van de hulp die de gemeente Enschede en andere organisaties bieden.

Als u snel hulp nodig heeft

Als u hoge schulden heeft en er niet alleen uitkomt, kunt u zich aanmelden bij de Stadsbank. Zij kunnen u helpen met uw geldzaken of met een lening.

Wat kunt u zelf doen

Het is belangrijk om bij schulden of een betalingsachterstand direct in actie te komen, ook als de schulden nog maar klein zijn.

 • Zorg dat u overzicht heeft en houdt. Maak een overzicht van betaalde en onbetaalde rekeningen. Zorg dat u belangrijke rekeningen zoals de huur altijd als eerste betaalt.
 • Neem bij 1 of 2 onbetaalde rekeningen contact op met degene aan wie u moet betalen. Vaak zijn er afspraken te maken.
 • Praat erover met familie en vrienden als u rekeningen niet kunt betalen. U staat er niet alleen voor. Schaam u niet, het komt vaker voor dan u denkt.

Maak gebruik van regelingen die u helpen. Zie Rondkomen met uw inkomen

Wat doet de gemeente

De gemeente biedt hulp aan inwoners waar geldproblemen ontstaan. De gemeente krijgt een signaal van:

 • Woningcorporaties
 • Zorgverzekeraars
 • Drinkwaterbedrijven
 • Energieleveranciers

Zij mogen de gemeente waarschuwen als ze zien dat hun klanten de rekeningen niet (meer) betalen. Dit noemen we vroegsignalering.

Vroegsignalering

De gemeente benadert inwoners die bij 1 van de organisaties rekeningen niet betaald hebben. Om ervoor te zorgen dat de schulden niet groter worden. U krijgt dan een brief of kaart in de brievenbus. Of er komt iemand aan de deur van het team Schuldenvrij. Het doel is om met u in gesprek te gaan. En om de juiste hulp voor u te vinden. U bent niet verplicht om gebruik te maken van deze hulp. En uw gegevens blijven anoniem.

Rijksoverheid.nl geeft meer informatie over het sneller signaleren van schulden

Hulp bij beginnende geldproblemen

Het is belangrijk om bij beginnende geldproblemen meteen hulp te zoeken.

 • U kunt terecht bij de Stadsbank Oost Nederland. Zij hebben bieden BudgetVeilig aan voor mensen die maandelijks stress ervaren rondom het betalen van vaste lasten
 • Vraag hulp als u moeite heeft om overzicht te houden van uw rekeningen. U kunt gratis advies krijgen bij Alifa
 • Voor hulp bij het invullen van formulieren kunt u terecht bij het Formulieren Adviespunt
 • Bij de Wijkwijzer helpen ze u met advies of verwijzen ze u door naar een andere organisatie. Neem contact op met de Wijkwijzer bij u in de buurt

Hulp bij grote geldproblemen

Als de problemen groter zijn, kunt u contact opnemen met Stadsbank Oost Nederland. De Stadsbank begeleidt u bij het aflossen van uw schulden. Neem contact op met Stadbank Oost Nederland

Ondernemer en geldproblemen

Ondernemers die geldproblemen hebben, kunnen terecht bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ). Neem contact op met ROZ

Meer informatie

Bekijk de video Enschede schuldenvrij