Identiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak bij het Stadskantoor. U kunt een afspraak maken en de kosten direct betalen via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen bij het Stadskantoor. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Komt u er online niet uit

U kunt ook langskomen op het Stadskantoor. U betaalt gelijk. Neem dus uw pinpas mee. Maak online een afspraak of bel 14 053 (+31 53 481 8181 vanuit het buitenland). 

ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, vraag uw ID-kaart aan via paspoort en ID-kaart Nederlander in het buitenland

Jonger dan 12

Kinderen jonger dan 12 jaar die een ID-kaart willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. U kunt toestemming geven met uw eigen DigiD.

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als 1 van de ouders of verantwoordelijken niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier in en neem dit mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) het paspoort, de ID-kaart of het rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Meenemen

  • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Als u een paspoort en een ID-kaart heeft, neemt u ze allebei mee. Ook als ze niet meer geldig zijn.
  • 1 pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden, en voldoet aan de officiële eisen aan de pasfoto. U kunt een pasfoto laten maken bij het Stadskantoor.
  • Een pinpas. U betaalt aan de balie als u niet heeft betaald via iDeal.

Kosten

  • ID-kaart 18 jaar en ouder: € 70,35 (10 jaar geldig)
  • ID-kaart onder 18 jaar: € 37,95 (5 jaar geldig)
  • Extra kosten spoedprocedure: € 53
  • ID-kaart laten bezorgen: € 16,70

ID-kaart kwijt of gestolen

Geef online door dat u uw ID-kaart kwijt bent.

Als u de vermissing van uw ID-kaart doorgeeft, is deze direct ongeldig. Dit kan dus niet worden teruggedraaid. Geef online door dat u uw ID-kaart kwijt bent. 

ID-kaart met spoed aanvragen

Als u snel een ID-kaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. U kunt aan de balie doorgeven dat u een spoedaanvraag wil doen.

Bel 14 053 om een afspraak te maken (+3153 481 81 81 vanuit het buitenland).

ID-kaart laten bezorgen

U kunt uw ID-kaart laten bezorgen in heel Nederland, behalve de Waddeneilanden. Hier zijn extra kosten aan verbonden.