Identiteitskaart

Een identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen kan alleen op afspraak in het Stadskantoor. U kunt een afspraak maken en de kosten direct betalen via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 6 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen in het Stadskantoor. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.
Sinds 2014 is een ID-kaart 10 jaar geldig voor personen vanaf 18 jaar. Daarom verwachten wij in 2024 veel aanvragen. Het kan dus druk zijn. Houd hier rekening mee bij het plannen van een afspraak.

Komt u er online niet uit

Misschien komt u er online niet uit. Plan dan een afspraak in om langs te komen in het Stadskantoor:

U betaalt de kosten van uw ID-kaart tijdens uw afspraak. Neem dus uw pinpas mee.

ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, vraag uw ID-kaart aan via paspoort en ID-kaart Nederlander in het buitenland.

Jonger dan 12

Kinderen jonger dan 12 jaar die een ID-kaart willen aanvragen, hebben toestemming nodig. Toestemming is nodig van beide ouders of van de persoon of personen die verantwoordelijk is of zijn voor het kind. U kunt toestemming geven met uw eigen DigiDexterne-link-icoon.

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als ouders of verantwoordelijken niet kunnen meekomen, vul dan het toestemmingsformulier in en neem dit mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) het paspoort, de ID-kaart of het rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Meenemen

Neem bij uw afspraak mee:

  • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Als u een paspoort én een ID-kaart heeft, neemt u ze allebei mee. Ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de eisen voor paspoort of identiteitskaartexterne-link-icoon. U kunt een pasfoto laten maken in het Stadskantoor.
  • Eventueel een pinpas. U betaalt aan de balie als u niet heeft betaald via iDeal.

Neem bij het ophalen mee:

Uw huidige paspoort en/of ID-kaart

Vergeet uw ID-kaart niet op te halen

Haal binnen 3 maanden uw ID-kaart op. Daarna kunt u de ID-kaart niet meer ophalen. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Kosten

  • ID-kaart 18 jaar en ouder: € 75,80 (10 jaar geldig)
  • ID-kaart onder 18 jaar: € 40,90 (5 jaar geldig)
  • Extra kosten spoedprocedure: € 57,05
  • ID-kaart laten bezorgen: € 18

ID-kaart kwijt of gestolen

Geef online door dat u uw ID-kaart kwijt bentexterne-link-icoon. Als u dit meldt, is uw ID-kaart direct ongeldig. Dit blijft zo, ook als u uw ID-kaart toch terugvindt.

ID-kaart met spoed aanvragen

Heeft u snel een ID-kaart nodig, geef dit dan tijdens uw bezoek aan. Komt u voor 14.00 uur, dan kunt u het de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Bel 14 053 om een afspraak te maken (+31 53 481 81 81 vanuit het buitenland).

ID-kaart laten bezorgen

U kunt uw ID-kaart laten bezorgen in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Hier zijn extra kosten aan verbonden.