Laat jouw stem horen: stem op 6 juni voor het Europees Parlement

28 mei 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Op 6 juni gaan we allemaal naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Als inwoner van Nederland én de Europese Unie mag jij stemmen op de Nederlander die jou in Brussel gaat vertegenwoordigen.

Misschien voelt Europa een beetje als een ver-van-je-bed-show. Maar niets is minder waar. “Heel veel thema’s waar wij in Nederland, en ook in Enschede, mee bezig zijn, worden in Brussel besloten.” Zegt Bart Molenkamp, de ambtelijk vertegenwoordiger van Twente in Brussel. In dit interview vertelt hij meer over de Europese verkiezingen.

Waarom is het belangrijk om te stemmen voor het Europees Parlement? 

“Het is altijd belangrijk om je stem te laten horen. Welke verkiezingen het ook zijn. Je hebt kans om invloed te hebben. Deze keer gaat die invloed verder dan onze landsgrenzen. De Europese verkiezingen op 6 juni gaan over hele belangrijke en grote thema’s. Zoals de oorlog in Oekraïne, migratie, klimaatverandering en veiligheid. Dit soort thema’s kunnen wij als stad of als land niet alleen oplossen. Op Europese schaal, als Europese Unie, kunnen we impact maken en staan we sterker.”

Op wat voor partijen kunnen we stemmen?

“In grote lijnen dezelfde partijen als bij de Nederlandse verkiezingen. Je stemt op een Nederlandse kandidaat van een Nederlandse partij. Als diegene gekozen wordt, dan wordt hij of zij onderdeel van een Europese fractie met soortgelijke idealen als deze Nederlandse partij.”

Komt diegene in een soort Tweede Kamer terecht? 

“Ja, klopt. We stemmen voor mensen die in het Europees Parlement komen. Het Europees Parlement kun je vergelijken met de Nederlandse Tweede Kamer. In het Europees Parlement zitten op dit moment 705 Europeanenexterne-link-icoon uit alle lidstaten. Hoeveel Nederlanders erin zitten, staat in verhouding tot ons inwonersaantal. De afgelopen periode (2019-2024) waren er 29 Nederlandse ‘Europarlementariërs’ die de belangen van de Nederlandse stemmers vertegenwoordigden. Waaronder bijvoorbeeld de Twentse Annie Schreijer-Pierik.”

Wat zien wij terug van wat de Europese Unie doet in Enschede? 

“Meer dan 70% van de wetgeving waar wij mee te maken hebben komt uit Brussel. We hebben bijvoorbeeld Europees besloten dat we in 2050 klimaatneutraal willen zijn. Of dat we stikstof willen terugdringen. Dat soort besluiten voeren we lokaal in Nederland - en nog lokaler in Enschede - uit. Maar door Europees geld zijn ook veel projecten in de stad mogelijk gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Enschede Fietst app, de Stadsbeek in Stadsveld tegen wateroverlast, het dronecluster. Onlangs ging nog 7,5 miljoen Europees subsidiegeld naar Twente om hier werkloosheid terug te dringen en mensen naar werk te begeleiden.”

Heb je nog tips hoe we ons kunnen voorbereiden op deze verkiezingen? 
“Er staan een aantal stemwijzers online, zoals de stemwijzerexterne-link-icoon. Door deze in te vullen krijg je een beter beeld van wat jij vindt en wat de Nederlandse partijen vinden over bepaalde thema’s.”