Paspoort inwoner Enschede

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Voor kinderen geldt dit ook, zij komen mee naar de aanvraag. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u het paspoort persoonlijk ophalen in het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Als extra service kunt u uw paspoort laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder: € 73,20
  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar: € 55,35
  • Extra kosten spoedprocedure: € 49,85

Een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.

U neemt mee:

  • Uw huidige paspoort of identiteitskaart. Heeft u een paspoort en een identiteitskaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een goede pasfoto.
  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' (pdf) invullen en meegeven. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen.

Spoedaanvraag

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Enschede. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Vermissing of diefstal reisdocument direct doorgeven

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Visum

Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van uw bestemmingsland in Nederland

Tweede paspoort

Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.