Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er gelden landelijke maatregelen door het coronavirus. Daardoor adviseren wij u om geen nieuw huwelijk of partnerschap te plannen als u nog voor 28 april wilt trouwen of een partnerschap wilt aangaan. Om teleurstelling te voorkomen adviseren wij u om, ook voor een huwelijk of partnerschap na 28 april,  te wachten met aanvragen tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen van het coronavirus. Heeft u vragen? Wij helpen u graag. Bel 14 053 of stel uw vraag per mail huwelijken@enschede.nl

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan regelt u dat vooraf bij de gemeente waar het huwelijk of partnerschap plaatsvindt. Als u aan alle voorwaarden voldoet vindt de voltrekking vanaf 2 weken tot uiterlijk 1 jaar daarna plaats.

Let op: Er is een kleine storing in het aanvraagformulier voor een huwelijk of partnerschap. Wilt u een huwelijk of partnerschap aanvragen? Volg dan de volgende stappen om uw aanvraag online te doen:

 1. Klik op de rode knop “huwelijk of partnerschap online regelen”;
 2. Selecteer eerst de locatie;
 3. Klik op het tabblad “beschikbaarheid”;
 4. Kies uw gewenste datum en tijd;
 5. Klik onderin op de knop “start aanvraag”;
 6. Houd uw DigiD bij de hand en volg de verdere stappen.

Huwelijk of partnerschap online regelen

Heeft u nog geen DigiD? U kunt deze eenvoudig aanvragen op www.digid.nl. Het duurt vijf werkdagen voordat u schriftelijk uw DigiD ontvangt. Bij de overheid moet u vaak uw identiteitskaart of paspoort laten zien. Zo weten wij wie u bent. Op internet kunt u laten zien wie u bent door in te loggen met uw DigiD. Voor het online aanvragen van een huwelijk of partnerschap hebben beide aanvragers DigiD nodig. 

Goed om te weten: Als u uw geregistreerd partnerschap om wilt zetten in een huwelijk, dan kunt u dit niet digitaal regelen. U bent van harte welkom in het Stadskantoor. Maak hier uw afspraak.

Om uw huwelijk of geregistreerd partnerschap te regelen heeft u de volgende gegevens nodig:

 • Uw geldige identiteitsbewijzen; 
 • Duidelijke kopieën van de geldige identiteitsbewijzen van al uw getuigen. Minimaal twee getuigen en maximaal vier getuigen;
 • De gewenste datum, het tijdstip en locatie van de voltrekking;
 • Vindt de voltrekking niet in het Stadhuis of Stadskantoor plaats? Dan heeft u een ingevuld en ondertekend bevestigingsformulier buitenlocatie nodig; 
 • Uw voorkeur voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). Bij een gratis huwelijk en huwelijk zonder ceremonie kunt u geen voorkeur aangeven. Heeft u een eigen babs? Dan heeft u het formulier benoeming ambtenaar burgerlijke stand nodig; 
 • Documenten uit het buitenland als u daar gewoond hebt, geboren bent of daar eerder getrouwd was. 
 • Een pinpas. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Als u de aanvraag digitaal doet, betaalt u met iDeal. 

Na ontvangst van uw aanvraag kijken wij of de door u gewenste datum, tijdstip, locatie en ambtenaar beschikbaar is. U ontvangt binnen vijf werkdagen een reactie. 

Persoonlijk aanvragen

U kunt hiervoor online een afspraak maken of bel 14 053. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar: +31 53 4818181.

 

Betaling kosten

Alle kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap betaalt u bij de aanvraag. Kosten voor het gebruik van een buitenlocatie betaalt u zelf bij de locatie. 

Kosten locatie

Maandag t/m vrijdag

 • Stadhuis: Trouwzaal 1, 2 of Friedhoffkamer van 09:00 tot en met 17.00 uur: € 494,05
 • Buitenlocatie van 09:00 tot en met 17:00 uur: € 494,05
 • Buitenlocatie van 18:00 tot en met 23:00 uur: € 623,70
 • Stadhuis: Mozaïekzaal van 09:00 uur tot en met 17.00 uur: € 574,-

Zaterdag

 • Stadhuis: Mozaïekzaal, trouwzaal 1 of 2, of de Friedhoffkamer van 09:00 uur tot en met 14.00 uur: € 930,45
 • Buitenlocatie van 09:00 tot en met 23:00 uur: € 712,20

Zon- en feestdagen

 • Buitenlocatie van 09:00 tot en met 23:00 uur: € 768,60

Benoeming 'eigen' babs

 • Eenmalige benoeming 'eigen' buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: € 104,90

Kosten omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

 • Zonder ceremonie op het Stadskantoor: € 53,45
 • Met een ceremonie op het Stadhuis of op een buitenlocatie: dezelfde kosten als een huwelijksvoltrekking

Huwelijk of geregistreerd partnerschap zonder ceremonie

 • Een huwelijk of partnerschap zonder ceremoniële plechtigheid. Alleen het ja-woord en het ondertekenen van de akte. De voltrekking vindt plaats op dinsdag- en woensdagmiddag om 13.30 uur en 14.00 uur in het Stadskantoor.
 • De voltrekking is kort en duurt een kwartier. Er mogen hierbij 6 personen (inclusief bruidspaar en getuigen) aanwezig zijn. U kunt zelf geen keuze maken voor een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
 • Kosten € 215,60.

Gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap

 • U kunt gratis trouwen. Dat kan op woensdag om 8.30 uur en 8.45 uur in het Stadskantoor. De voltrekking is kort en duurt een kwartier. Er mogen hierbij 6 personen (inclusief bruidspaar en getuigen) aanwezig zijn. U kunt zelf geen keuze maken voor een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
  Als u een trouwboekje wilt betaalt u hiervoor €31,20.
 • .Komt u beiden in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, dan kunt u op werkdagen gratis trouwen in het Stadhuis (trouwzaal 1 of 2) met de gebruikelijke ceremonie. U kunt uw huwelijk/partnerschap niet online regelen. Maak hier een afspraak in het stadskantoor.

Melding van het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

De melding van het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap (voorheen: ondertrouw) doet u in de gemeente waar de voltrekking plaatsvindt. Dit kan 1 jaar van tevoren en moet uiterlijk 2 weken voor de voltrekking. Als u aan alle voorwaarden voldoet om een huwelijk/geregistreerd partnerschap aan te gaan kan de voltrekking vanaf 2 weken tot 1 jaar na de melding plaatsvinden.

Getuigen

Bij uw huwelijk/partnerschap heeft u minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Uw getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Van alle getuigen is een kopie van geldig paspoort of identiteitskaart nodig.

Buitenland

Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft u in het buitenland gewoond. Dan moet u hiervan, als u dat nog niet gedaan heeft, bewijsstukken overleggen. Het kost soms veel tijd om deze documenten op te vragen. Sommige documenten moeten ook gelegaliseerd worden. Meer informatie over deze documenten of legalisatie(Rijksoverheid.nl) krijgt u nadat u digitaal een aanvraag voor uw huwelijk of partnerschap hebt ingediend.

U wilt trouwen in Enschede, één van u heeft de Nederlandse nationaliteit en u woont op dit moment in het buitenland?  Neem dan eerst contact op met de gemeente Den Haag. Na uw melding in Den Haag kunt u in Enschede trouwen.

Verschillen trouwen en geregistreerd partnerschap

Er zijn wettelijk gezien weinig verschillen tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • U hoeft elkaar niet het jawoord te geven bij een geregistreerd partnerschap;
 • Het beëindigen van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als u minderjarige kinderen heeft of u het niet met elkaar eens bent. Dan moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
 • Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kunt u niet omzetten naar een geregistreerd partnerschap.
 • In andere landen wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend of gelden er andere regels. Houd hier rekening mee als u plannen heeft om naar een ander land te verhuizen.

Beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan gaat. U trouwt of u gaat uw geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen. Voor u betekent dit dat al uw persoonlijke bezittingen en schulden voor de verbintenis van u alleen blijven. De bezittingen en schulden die u krijgt na uw verbintenis zijn van u samen. Dit geldt niet voor schenkingen of erfenissen die u krijgt na uw verbintenis. Ook die zijn van u persoonlijk.

Wilt u meer informatie over het trouwen of geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen? U kunt dan contact opnemen met een notaris.

Naamgebruik

Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners.

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand

U kunt kiezen door welke buitengewoon ambtenaar u uw huwelijk wilt laten voltrekken. Bij het kopje ‘ambtenaren’ stellen zij zichzelf voor. Hij/zij komt uiterlijk twee weken voor de voltrekking bij u langs om uw persoonlijke wensen te bespreken.

'Eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand

U kunt ook een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand kiezen, zoals een vriend of familielid. Hieraan zijn kosten verbonden: zie ‘kosten’. En voorwaarde is dat deze persoon al in een andere gemeente benoemd en beëdigd is als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Gebruik het formulier benoeming ambtenaar burgerlijke stand.

Trouwen op een buitenlocatie

De gemeente Enschede heeft de hele gemeente aangewezen als “huis der gemeente”. Dit betekent dat u overal in de gemeente Enschede kunt trouwen. De voltrekking kan alleen plaats vinden op de hele uren.
Om uw huwelijk of geregistreerd partnerschap op een andere locatie dan het Stadhuis te laten voltrekken hebben wij van u en de beheerder/eigenaar van de locatie een schriftelijke bevestiging nodig. Maar hiervoor gebruik van het bevestigingsformulier buitenlocatie.

Trouwlocaties in het Stadhuis

Onder het kopje ‘locaties’ kunt u de trouwzalen in het Stadhuis bekijken.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.