Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u dat vooraf bij de gemeente waar het huwelijk of partnerschap plaatsvindt melden. De voltrekking kan dan vanaf 2 weken tot uiterlijk 1 jaar daarna plaatsvinden.

Ik wil een afspraak voor mijn huwelijk of geregistreerd partnerschap online regelen

Om uw huwelijk of geregistreerd partnerschap te kunnen regelen moet de datum van de voltrekking bekend zijn. Deze datum moet u in de aanvraag invullen. Na ontvangst van uw aanvraag kijken wij of de door u gewenste datum en tijdstip beschikbaar is. U ontvangt hierover van ons een reactie.

Bij het online regelen heeft u een aantal keuzemogelijkheden. Kijk vooraf bij 'Kosten' en ‘Bijzonderheden’ voor trouwen op een buitenlocatie, trouwlocaties stadhuis en buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

Betaling kosten
Alle kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap moeten bij het indienen van de melding worden voldaan. U kunt pinnen of contant betalen.

Kosten locatie
Maandag t/m vrijdag

 • Stadhuis: Trouwzaal 1, 2 of Friedhoffkamer van 08:30 tot 17.30 uur: €478,60
 • Buitenlocatie van 08:30 tot 17:30 uur: €478,60
 • Buitenlocatie van 18:00 tot 24:00 uur: €604,20
 • Stadhuis: Mozaïekzaal van 08:30 uur tot 17.30 uur: €556,05

Zaterdag

 • Stadhuis: Mozaïekzaal, trouwzaal 1 of 2, of de Friedhoffkamer van 08:30 uur tot 14.45 uur: €901,40
 • Buitenlocatie van 08:30 tot 24:00 uur: €689,95

Zon- en feestdagen

 • Buitenlocatie van 08:30 tot 24:00 uur: €744,60

Kosten omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

 • Zonder ceremonie op het Stadskantoor: €51,80
 • Met een ceremonie op het Stadhuis of op een buitenlocatie: dezelfde kosten als een huwelijksvoltrekking

Kosten persoonlijke wensen

 • Trouwboekje:€30,20
 • Eenmalige benoeming 'eigen' buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: €101,60
 • Buitenlocaties vragen een eigen vergoeding.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap zonder ceremonie

 • Een huwelijk of partnerschap zonder ceremoniële plechtigheid. Alleen het ja-woord en het ondertekenen van de akte.
 • De voltrekking is sober en duurt een kwartier. Er mogen hierbij 6 personen (inclusief bruidspaar) aanwezig zijn. U kunt zelf geen keuze maken voor een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
 • Kosten €206,40.
 • De voltrekking vindt plaats op dinsdag- en woensdagmiddag om 13.30 uur en 14.00 uur in het Stadskantoor.

Gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap

 • U kunt er voor kiezen gratis te trouwen. Dat kan op woensdag om 8.30 uur en 8.45 uur in het Stadskantoor. De voltrekking is sober en duurt een kwartier. Er mogen hierbij 6 personen (inclusief bruidspaar) aanwezig zijn. U kunt zelf geen keuze maken voor een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
  Als u een trouwboekje wilt betaalt u hiervoor.
 • Komt u beiden in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, dan kunt u op werkdagen gratis trouwen in het Stadhuis (trouwzaal 1 of 2) met de gebruikelijke ceremonie. Bij het ‘online regelen’ moet u dit vermelden bij ‘overige wensen’.

Melding van het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap
De melding van het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap doet u in de gemeente waar de voltrekking plaatsvindt. Als u aan alle voorwaarden voldoet om een huwelijk/geregistreerd partnerschap aan te gaan stuurt de ambtenaar van de burgerlijke stand u een melding van voorgenomen huwelijk/partnerschap toe.

Getuigen
Bij uw huwelijk/partnerschap heeft u in totaal minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Deze moeten 18 jaar of ouder zijn. Van alle getuigen is een kopie van geldig paspoort of identiteitskaart nodig.

Buitenland
Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft u in het buitenland gewoond. Dan moet u hiervan, als u dat nog niet gedaan heeft, bewijsstukken overleggen. Het kost soms veel tijd om deze documenten op te vragen. Sommige documenten moeten ook gelegaliseerd worden. Meer informatie over deze documenten of legalisatie(Rijksoverheid.nl) krijgt u nadat u digitaal een aanvraag voor uw huwelijk of partnerschap hebt ingediend.

Verschillen trouwen en geregistreerd partnerschap
Er zijn wettelijk gezien weinig verschillen tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • U hoeft elkaar niet het jawoord te geven bij een geregistreerd partnerschap;
 • Het beëindigen van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als u minderjarige kinderen heeft of u het niet met elkaar eens bent. Dan moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
 • Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kunt u niet omzetten naar een geregistreerd partnerschap.
 • In andere landen wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend of gelden er andere regels. Houd hier rekening mee als u plannen heeft om naar een ander land te verhuizen.

Beperkte gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan gaat. U trouwt of u gaat uw geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen. Voor u betekent dit dat al uw persoonlijke bezittingen en schulden voor de verbintenis van u alleen blijven. De bezittingen en schulden die u krijgt na uw verbintenis zijn van u samen. Dit geldt niet voor schenkingen of erfenissen die u krijgt na uw verbintenis. Ook die zijn van u persoonlijk.

Wilt u meer informatie over het trouwen of geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen? U kunt dan contact opnemen met een notaris.
 

Ondertrouw
Vanaf 1 september 2015 is de ondertrouw vervallen. Dit is vervangen door de melding van voorgenomen huwelijk/partnerschapsregistratie.

Naamgebruik
Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners.

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand
U kunt kiezen door welke buitengewoon ambtenaar u uw huwelijk wilt laten voltrekken. Zie na de trouwlocaties onderaan deze pagina wie dit zijn. Maakt u tot vijf weken voor de voltrekking geen keuze dan krijgt u een ambtenaar toegewezen. Hij/zij komt uiterlijk twee weken voor de voltrekking bij u langs om uw persoonlijke wensen te bespreken.

'Eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand
U kunt ook een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand kiezen, zoals een vriend of familielid. Hieraan zijn kosten verbonden: zie ‘kosten’. En voorwaarde is dat deze persoon al in een andere gemeente benoemd en beëdigd is als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Gebruik het formulier benoeming ambtenaar burgerlijke stand.

Trouwen op een buitenlocatie
De gemeente Enschede heeft de hele gemeente aangewezen als “huis der gemeente”. Dit betekent dat u overal in de gemeente Enschede kunt trouwen.
Om uw huwelijk of geregistreerd partnerschap op een andere locatie dan het Stadhuis te laten voltrekken hebben wij van u en de beheerder/eigenaar van de locatie een schriftelijke bevestiging nodig. Maar hiervoor gebruik van het bevestigingsformulier buitenlocatie.

Trouwlocaties in het Stadhuis

Tijdstippen: 8:30, 9:15, 10:00, 10:45, 11:30, 12:15, 13:00, 13:45, 14:30, 15:15, 16:00, 16:45, 17:30.

Hieronder kunt u de trouwlocaties op het stadhuis bekijken. Als u een grotere versie (360 graden panorama) wilt bekijken, dan kunt u op de betreffende afbeelding klikken. U wordt dan doorgeleid naar de website van fotograaf Ron van der Kolk.

Stadhuis Trouwzaal 1 (35 pers., met tussenzaal 60 pers)
Adres :  Langestraat 24, 7511 HC Enschede
Telefoon:  053 - 481 81 81
E-mail: postbus20@enschede.nl

 

 

 

Stadhuis Trouwzaal 2 (35 pers., met tussenzaal 60 pers)
Adres :  Langestraat 24,7511 HC Enschede
Telefoon:  053 - 481 81 81
E-mail:   postbus20@enschede.nl

 

 

 

Stadhuis Mozaïekzaal Stadhuis Mozaïekzaal (max. 60 personen)
Adres: Langestraat 24
7511 HC Enschede
Telefoon: 053 - 481 81 81
E-mail: postbus20@enschede.nl

 

 

Stadhuis Friedhoffkamer

Stadhuis Friedhoffkamer (max. 10 personen)
Adres: Langestraat 24
7511 HC Enschede
Telefoon: 053 - 481 81 81
E-mail: postbus20@enschede.nl

 

 

Karien Aldenkamp

Hallo aanstaand bruidspaar! Mijn naam is Karien Aldenkamp en ik vind het een eer Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te mogen zijn en van een huwelijksceremonie iets moois en persoonlijks te mogen maken, zodat deze speciale dag nog specialer wordt.

Na 20 jaar in de Randstad te hebben gewoond ben ik teruggekeerd naar mijn roots en woon nu, gelukkig getrouwd, weer in mijn geboorte stad en dichtbij de prachtige natuur van de gemeente Enschede.
Het voltrekken van huwelijken doe ik met veel plezier, belangstelling en inzet.

Ik ben een spontaan, vrijdenkend, actief persoon met veel gevoel voor diepgang, maar ook voor humor en ik zal altijd proberen mijn eigenschappen zo in te zetten dat ze aansluiten bij de wensen en persoonlijkheden van beide partners, ongeacht geslacht, leeftijd, geloof of nationaliteit.

Ik spreek Nederlands, Duits en Engels.

 

Gertrud VogelGertrud Bakker-Vogel

Ja, ik wil! Drie simpele woorden met een grote betekenis die jullie willen bevestigen met een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Drie simpele woorden die leiden tot een drukke tijd van praktische voorbereidingen, praten over het verleden, nadenken over de toekomst en uiteindelijk moet dit alles zijn hoogtepunt krijgen op jullie trouwdag.

Op deze dag, die de mooiste van jullie leven moet gaan worden, heb ik de eer om als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand het formele deel te mogen verzorgen. Maar formeel betekend niet onpersoonlijk of saai, daarom ga ik met jullie in gesprek om jullie te leren kennen, benieuwd naar de achtergrondverhalen, anekdotes, hoe jullie elkaar hebben leren kennen, waar jullie je graag mee bezig houden, etc. Informatie die mij kan helpen om het formele deel persoonlijk - soms met een lach, misschien soms met een traan – te omlijsten.

Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te dragen aan deze bijzondere dag in jullie leven!

Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en Frans.

 

Marleen BodeMarleen Bode

Een paar jaren geleden werkte ik als medewerker Kabinetszaken bij de gemeente Amstelveen. Deze baan, met daarbij mijn theaterachtergrond, leek ik ideaal te kunnen combineren met de werkzaamheden van een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Op dat moment was er jammer genoeg geen vacature. Nu, geruime tijd terug op mijn geboortegrond, ben ik als BABS benoemd bij de gemeente Enschede.

Ik heb altijd gezocht naar creativiteit, nuchterheid en spiritualiteit in mijn werk. Wat nooit en te nimmer mag missen is passie; liefde voor wat ik doe. Een huwelijk zie ik als de bezegeling van de liefde tussen twee mensen ten overstaan van hun dierbaren. Ik beschouw het dan ook als een groot voorrecht dat ik deze verbintenis mag voltrekken!

In een persoonlijk gesprek kan het bruidspaar aan mij hun wensen kenbaar maken. Door deze kennismaking en het beluisteren van jullie eigen verhaal hoop ik van het officiële moment van de voltrekking van het burgerlijk huwelijk een bijzondere en gedenkwaardige gebeurtenis voor jullie te kunnen maken!

Als nuchtere Tukker ook even praktisch: naast Nederlands spreek ik Engels; op Duits zou ik wat meer moeten oefenen. Ook zou ik de ceremonie in het Twents kunnen doen.

 

Bianca FabriciusBianca Fabricius

Naast de zorg voor mijn gezin en mijn inzet op de school van mijn drie dochters ben ik met veel plezier Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Ik vind het altijd weer bijzonder om deel uit te maken van de unieke verbintenis tussen twee net zo unieke mensen. Een verbintenis gebaseerd op de liefde tussen twee mensen, ongeacht hun leeftijd, geaardheid, geloof of nationaliteit. Als ik jullie plechtigheid mag verzorgen, wil ik tijdens ons kennismakingsgesprek heel graag horen wat jullie willen. Moet er muziek gedraaid worden ˗ en welke? Zal ik een toga dragen, of informelere kleding? Willen jullie aandacht schenken aan iemand die er niet bij kan zijn? Spreek jullie wensen uit, want die staan voor mij centraal!

Samen zorgen we ervoor dat dit echt jullie dag wordt. Emotioneel of nuchter. Met een lach, maar misschien ook wel met een traan. Een dag om nog vaak aan terug te denken.
Ik wens jullie veel succes en plezier met alle voorbereidingen. Jullie hebben vele keuzes te maken, volg jullie hart!

Ik spreek Nederlands, Engels en Duits.

 

Simone Ganzeboom-SprakelSimone Ganzeboom-Sprakel 

Welkom aanstaand bruidspaar of geregistreerde partners,
Ik zal me even aan jullie voorstellen. Ik ben Simone Ganzeboom-Sprakel en opgegroeid in Twente.

Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand  (babs) ben ik in 1998 begonnen bij de gemeente Rotterdam. In 2001 ben ik weer terug gegaan met mijn gezin naar Twente en  in  dat jaar benoemd als babs bij de gemeente Enschede. Het is een leuke nevenfunctie en de ontmoetingen met de diverse mensen spreken me erg aan.

Ik geef aan een verbintenis graag een persoonlijk tintje door zoveel mogelijk aan  uw wensen tegemoet te komen. Na een persoonlijk gesprek met jullie is het voor mij telkens weer een uitdaging om een passende toespraak te maken.

Twee mensen die voor elkaar kiezen en hun liefde bezegelen met een verbintenis daar probeer ik een feestelijke en onvergetelijke bijdrage aan te leveren.

Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en iets Frans.

 

Beppie Liedtke-BeversBeppie Liedtke-Bevers

Ik ben geboren en getogen in Enschede, getrouwd en heb twee dochters en vier kleindochters.

Naast mijn vele vrijwilligerswerk ben ik twee keer vier jaar raadslid geweest in de Gemeente Enschede en momenteel lid van het bestuur van een politieke partij in Enschede.

Sinds 2007 ben ik buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in Enschede.
Ik doe dit werk met ontzettend veel plezier en zal dan ook proberen jullie huwelijks plechtigheid in te vullen zoals jullie dat willen. Jullie inbreng is voor mij doorslaggevend.
Ook vind ik het een uitdaging om te proberen het specifieke van ieder bruidspaar in mijn toespraak te laten doorklinken.

En ik hoop dat, als jullie voor mij kiezen, ik er een onvergetelijke dag van kan maken.

Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en Twents.

 

Esther HoupstEsther Houpst-Holtkamp

Geweldig, jullie willen trouwen! Een tijd waarin veel keuzes moeten worden gemaakt, ook wie jullie graag als BABS willen hebben.  Ik zou het een eer vinden als ik jullie in de echt mag verbinden. Samen met jullie wil ik er een mooie, persoonlijke en onvergetelijke plechtigheid van maken.  
Mijn naam is Esther Houpst, ben geboren en getogen in Enschede, getrouwd en heb 2 kinderen. Ik ben beleidsmedewerker bij een gemeente in ons mooie Twente. Ik sta positief in het leven, ben creatief en heb een groot inlevingsvermogen. Dat komt goed van pas voor mijn werkzaamheden als BABS.

Heel veel succes met de voorbereidingen voor jullie trouwdag. Ik wens jullie een trouwdag toe met vele mooie, zonnige en onuitwisbare herinneringen!

Ik spreek Nederlands, Engels en Duits.

 

 

Alma Pieterson-TitshofAlma Pieterson-Titshof

Aanstaand bruidspaar, hartelijk gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Voor jullie breekt nu een heel drukke, maar ook geweldig leuke tijd aan, want er komt natuurlijk heel veel bij kijken om de trouwdag als één van de mooiste dagen van je leven te laten verlopen. En niet alleen voor jullie worden het hectische weken, ook voor jullie omgeving; ouders, familie en vrienden.

Want een huwelijksfeest is natuurlijk een mooie gelegenheid om je in het nieuw te steken, een lied of gedicht voor het bruidspaar te maken of een vrijgezellenfeest te organiseren. Iedereen zet z'n beste beentje voor om jullie een fijne trouwdag te bezorgen. Daar sluit ik mij als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand graag bij aan. De toespraak in de trouwzaal moet natuurlijk helemaal op het bruidspaar afgestemd zijn, en dat kan alleen als we met elkaar van gedachten hebben gewisseld. Natuurlijk hebben we het dan over jullie huis, werk, hobby's en hoe jullie het liefst je vrije tijd doorbrengen, enz.

En wat ook heel belangrijk is: welke muziek wordt er gedraaid in de trouwzaal? Hiervoor zijn vele mogelijkheden. Al deze zaken en jullie eigen wensen komen aan bod, onder het genot van een kopje koffie of thee, zodat het burgerlijk huwelijk  voor jullie een onvergetelijke gebeurtenis zal worden.

Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en Frans

Gerard PiggeGerard Pigge

Ik ben gehuwd en heb drie kinderen. De vele jaren van ervaring als huwelijksambtenaar, hebben me genoeg opgeleverd om een huwelijkssluiting tot een feestelijk gebeuren en een unieke happening op maat, te maken.

Met de persoonlijke gegevens dat het bruidspaar zelf geeft in een thuisbezoek, maak ik er voor ieder aanstaand stel er een bijzondere en zeer persoonlijke ceremonie van. Wezenlijk voor mij is dat er gezamenlijk en vooral door het a.s. bruidspaar de inhoud wordt bepaald.

Elk bruidspaar is uniek in persoonlijkheid , achtergrond/verleden en inzicht.
Ook belangrijk is de omgeving, de omlijsting met muziek (live muziek) want muziek maakt de mensen vrolijk en blij. Het is de belangrijkste dag in het leven van twee mensen en die moet feestelijk zijn, vanaf het begin. Het inspireert en intrigeert mij telkens weer.

Indien gewenst voer ik de ceremonie in het Twents uit.

Brahma T. RamsoditBrahma T. Ramsodit

Liefde. Allesomvattend en ongrijpbaar. Maar… zo af en toe is het wel degelijk tastbaar. Dan zie je het bijna letterlijk voor je. En je raadt het al, jullie huwelijksdag is één van die bijzondere momenten. Hulde aan het bruidspaar!
Aan mij de eer om die betekenisvolle dag dat beetje extra te geven. Zie het als de slagroom op de taart. En de beste ingrediënten daarvoor zijn jullie zelf. Ik breng graag de romantiek van jullie liefdesverhaal naar voren. Daarom is de kennismaking vooraf heel belangrijk. Het geeft mij een beeld van jullie én jullie liefde. Zo kan ik de huwelijksvoltrekking goed voorbereiden. Persoonlijke wensen? Deel ze met me. Samen maken we van jullie dag een unieke beleving.

In het dagelijks leven ben ik actief als communicatiedeskundige. Daarnaast ben ik ook presentator, zanger en danser. Mijn passie ligt bij mensen en muziek.

Elke oprechte liefde verdient het om in de echt te worden verbonden. Het vertrouwen van een bruidspaar om hun huwelijk te mogen voltrekken, beschouw ik als zeer speciaal. Ik ben er dan ook dankbaar voor buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te zijn. De liefde inspireert me. Jullie persoonlijke verhaal maakt het echt.

Let’s make a beautiful memory.

Ik spreek Nederlands en Engels.

Shridath SalikramShridath Salikram

Eenvoudige woorden, ja ik wil, altijd weer anders en mooi. Voor jullie, bij het uitspreken van deze woorden. En ook voor mij als trouwambtenaar, om jullie daarin bij te staan. Je eigen verhaal, de unieke ontmoeting, humor, emotie, familie, vrienden tot en met spontane gebeurtenissen.

In mijn toespraak breng ik het samen tot één geheel, in een sfeer dat bij jullie past. Door naar jullie te luisteren en de wensen te honoreren. Als Enschedeër heb ik jarenlange ervaring met culturen, mensen, landen, talen, muziek en lekker eten.

Van beroep ben ik bestuurskundige met ervaring bij de overheid en het bedrijfsleven. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk, run een zondagsschool en probeer mijn conditie op peil te houden in de sportschool. Het is een genoegen kennis te maken om op het moment suprême “jullie aan elkaar te verbinden”. Een uniek moment met familie, vrienden, kinderen of in een klein gezelschap.

Ik spreek Nederlands, Engels, Hindoestaans, Surinaams en Indonesisch.

 

Conny SlotConny Slot

Sedert 1987 ben ik trouwambtenaar in de gemeente Enschede. Met veel plezier ben ik een BABS, buitengewoon Ambtenaar Burg. Stand. Een huwelijk sluiten blijft door de jaren heen verrassend, boeiend, ontroerend soms.

Verrassend: om 2 mensen op hun mooist te zien. Boeiend: om te luisteren naar, hoe en waar ze elkaar hebben leren kennen. Ontroerend: om achtergrondverhalen te beluisteren en vooral door te beseffen, dat 2 wildvreemde mensen, jou hun persoonlijke verhaal toevertrouwen. Ceremonies zijn vaak met een lach en een traan, maar waar altijd veel liefde bij aanwezig is. Het blijft een geweldig vak!

Ik spreek Nederlands, Engels en Duits.

 

 

 

WorkelHenry Workel

Het sluiten van een huwelijk is een zeer persoonlijke aangelegenheid. Het is een bijzondere dag waar het bruidspaar/ te registreren paar, er van uit mag gaan dat alles op die dag zo prettig en zo wenselijk mogelijk verloopt.
Ik heb dat sinds 1992 mogen ervaren als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Enschede.

Het is voor mij een eer om aan deze belangrijke dag een bijdrage te mogen leveren. Het liefst sluit ik huwelijken op een luchtige manier, zonder toga en probeer, indien mogelijk, er enige humor in aan te brengen.

Communicatie over en weer met de gasten kan daar een prettige aanvulling op zijn.
Het gebruik van lokale spreek- en streektaal behoort tot de mogelijkheden.

Een oriënterend gesprek voor de huwelijkssluiting is voor mij de basis om voor alle echtparen een persoonlijke toespraak te schrijven.

Ik spreek Nederlands, Engels en Duits.

         

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.