Maak kennis met de nieuwe adviescommissies voor Cultuur en Evenementen in Enschede

23 april 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

De gemeente Enschede opent de deuren voor evenementenorganisatoren en culturele instellingen die hun ambitie willen waarmaken. Tot respectievelijk 1 en 2 mei hebben zij de kans om subsidie aan te vragen voor meerjarige projecten. Dit initiatief richt zich specifiek op beeldbepalende evenementen en culturele instellingen die een bijdrage leveren aan het bruisende culturele leven van de stad.

Voor culturele instellingen is er in totaal 2 miljoen euro beschikbaar. Voor evenementen ruim 1,9 miljoen. Om een objectieve beoordeling van alle aanvragen te garanderen, zijn er twee nieuwe adviescommissies in het leven geroepen: de adviescommissie Cultuur en de adviescommissie Evenementen. Na sluiting van de aanvraagronde zullen deze commissies alle ontvangen aanvragen grondig bekijken en de beschikbare subsidie eerlijk verdelen onder de Enschedese partijen.


De toekenning van de subsidies vindt plaats via een "tender"-procedure, waarbij de externe, onafhankelijke adviescommissie alle aanvragen gelijktijdig beoordeelt op basis van vooraf bepaalde criteria. Hierbij wordt gekeken naar de potentie en impact van de voorgestelde projecten.

Het beoordelingstraject start na 1 mei, waarbij de commissieleden de subsidieaanvragen individueel beoordelen aan de hand van de vastgestelde criteria. Na uitgebreide stellen zij gezamenlijk een ranglijst op, die ter advies aan het College van Burgemeester en Wethouders wordt voorgelegd. Het College beslist uiteindelijk over de verdeling van de subsidies, gebaseerd op het advies van de commissies. In de zomer komen beide adviescommissie opnieuw bijeen om subsidies te beoordelen. Op dat moment worden subsidies behandeld in het kader van de regelingen Cultuur Klein, Culturele Platformorganisaties en (Middel)grote Evenementen.

Adviescommissie Cultuur

De adviescommissie Cultuur bestaat uit een diverse groep van vijf leden, elk met een unieke achtergrond en expertise:

Van links naar rechts: Jord Schöppink, Vanity Roxane Lammers van Toorenburg, David den Breejen en Dienie Rikkert-Elkink. Afwezig: Pim Lohman

Jord Schöppink, een kunstenaar en initiatiefnemer met een brede interesse in kunst en cultuur. “Mijn naam is Jord Schöppink geboren in Enschede en woonachtig in Hengelo. In 2001 ben ik afgestudeerd aan de AKI Enschede, ben medeoprichter van Kern visuele communicatie en een van de initiatiefnemers van broedplaats Oogst. Na mijn afstuderen heb ik aan diverse exposities en projecten deelgenomen en deze ook georganiseerd. Ik heb een brede interesse in diverse vormen van autonome en toegepaste kunst en voel betrokkenheid bij de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen de kaders van kunst en cultuur in Enschede.”

Vanity Roxane Lammers van Toorenburg, een doorgewinterde professional in de culturele sector met bijna twee decennia ervaring. “Ik ben Vanity, een getogen Enschedeër met bijna 20 jaar ervaring in de culturele sector, variërend van DJ, marketeer tot adviseur voor organisaties zoals Fonds Podiumkunsten. LKCA en De Nieuwe Oost. Hoewel mijn werk vaak buiten Enschede plaatsvond, vind ik het waardevol om via deze commissie iets terug te kunnen doen voor mijn stad. Ik kijk ernaar uit om de plannen te lezen en samen te werken aan een bruisender cultureel leven in Enschede!”

David den Breejen, een docent en expert op het gebied van ontwerp en beeldende kunst. “Mijn naam is David den Breejen en werkzaam als docent industrieel product ontwerpen. Mijn achtergrond ligt in de vormgeving, architectuur, beeldende kunst en het onderwijs. Sinds 2008 woonachtig te Enschede en elk seizoen ben ik weer onder de indruk wat er op cultureel gebied geprogrammeerd, georganiseerd en gefaciliteerd wordt in en om Enschede: een gevarieerd en divers aanbod voor veel doelgroepen. Het lijkt mij dan ook erg boeiend om vanuit mijn expertise aan dit proces bij te kunnen dragen.”

Dienie Rikkert-Elkink, een ervaren kracht op het gebied van kunst, cultuur en subsidiebeleid. “Ik ben Dienie Rikkert-Elkink en ik woon in Markelo. De afgelopen 22 jaar heb ik diverse functies bij de gemeente Hof van Twente gehad. De laatste 7 jaar was ik werkzaam als Medewerker Kunst, Cultuur en Subsidies. In deze functie was ik accountmanager van de culturele instellingen in de gemeente Hof van Twente en hield ik mij bezig met subsidiebeleid en de beoordeling van subsidieaanvragen. 

Op 7 oktober 2023 ben ik gestopt met mijn werkzaamheden in verband met het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Graag wil ik de ervaring die ik heb opgedaan inzetten als lid van de adviescommissie cultuur bij de gemeente Enschede. Ik hoop dat ik met mijn ervaring en interesse voor cultuur een bijdrage kan leveren aan de beoordeling van de subsidieaanvragen om tot goed gemotiveerde adviezen te komen.”

Pim Lohman, een kunsthistoricus met een passie voor vernieuwende kunstvormen. ‘Ik ben Pim Lohman en ik ben geboren in de Achterhoek. Voor mijn studie kunstgeschiedenis ben ik verhuisd naar Nijmegen, waar ik nog steeds woon. Als kunsthistoricus heb ik in het bijzonder belangstelling voor vernieuwende, maar ook aloude manieren waarop beeldende kunst haar publiek vindt.”

Adviescommissie Evenementen

Ook de adviescommissie Evenementen bestaat uit vijf leden: 

Van links naar rechts: Frank van Croonenburg, Helga Kistemaker, Bert Bennink, Bryan Boriglione en Dinand Vellener

Frank van Croonenburg, een manager met ruime ervaring op het gebied van evenementen. “Ik ben Frank van Croonenburg, 40 jaar, getrouwd en woonachtig in Almelo. Met ruim 20 jaar aan ervaring heb ik in verschillende managementfuncties gewerkt op de grootste evenementen van Nederland, waarbij mijn specialiteit lag bij het leveren van personeel en het efficiënt coördineren van operationele processen. Ik kijk er naar uit om mijn ervaring in te zetten in deze adviserende functie voor de gemeente Enschede.”

Helga Kistemaker, een kundig vergunningverlener met ruime kennis over evenementen. “Ik ben Helga Kistemaker en kom uit Rijssen. Als vergunningverlener heb ik veel contact met organisatoren gehad en heb ik prachtige evenementen mogen bezoeken. Voor de tomeloze inzet van vrijwilligers om een mooi en veilig evenement te organiseren heb ik veel waardering. Daarnaast houd ik van hardlopen en werk ik als vrijwilliger bij het Parkgebouw in Rijssen. Ik kijk uit naar een fijne samenwerking!”

Bert Bennink, een ervaren evenementenmanager en popmuzikant. “Mijn naam is Bert Bennink, ik woon met mijn echtgenote en 2 zoons in Boekelo. Al tijdens mijn studie Bestuurskunde aan de UT was ik actief als muzikant en organisator in evenementen & popmuziek. Na afronding van mijn studie heb ik er mijn werk van gemaakt. Ik heb 15 jaar als Overijsselse adviseur popmuziek bij Kunst & Cultuur Overijssel gewerkt, Overijssels poptalent ondersteunt en bijvoorbeeld op het Bevrijdingsfestival Overijssel geprogrammeerd, podia & festivals in de popsector geadviseerd, ondersteund en gesubsidieerd. Sinds 2013 ben ik zelfstandig evenementmanager en uitgever. Momenteel zijn we druk met 7 wijkkranten en ben ik als organisator betrokken bij (pop)muziekfestivals op regionale en Europese schaal.”

Bryan Boriglione, een financieel expert met ervaring in catering en evenementen. “Mijn naam is Bryan Boriglione, een geboren en getogen Enschedeër en dat al 49 jaar lang. Ik woon samen met mijn partner Monique in het centrum van Enschede. Want wij vinden het gezellig en genieten van het bruisende Enschede. Ik heb een financiële achtergrond bij een landelijke cateraar. Dit is de cateraar van het Ministerie van Defensie. Bij deze cateraar organiseren wij veel lokale maar ook nationale en soms internationale evenementen. Met of vanuit deze ervaringen probeer ik mijn steentje bij te dragen.”

Dinand Vellener, een deskundige in het aanpakken van technische uitdagingen tijdens evenementen. “Mijn naam is Dinand Vellener, 54 jaar en meer dan 20 jaar inwoner van Enschede. Ik ben de afgelopen jaren werkzaam geweest in de evenementenbranche als Project Manager voor verschillende organisaties en bedrijven. Mijn achtergrond zijn de technische en praktische uitdagingen tijdens evenementen. Tegenwoordig ben ik werkzaam als Uitvoeder in de Electrotechniek. Daarnaast maak ik deel uit van de organisatie van Twente Ballooning.”