Marion zet zich in voor inwoners in Zuid

11 april 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Marion staat achter de activiteitendeelnemers

Activeringscentrum Power Zuid (voor de wijken Stroinkslanden, Wesselerbrink en Helmerhoek) draait als een tierelier. Een gesprek met de drijvende kracht achter het succes: Marion Posthuma.

Liefst 41 dienstjaren bij de gemeente Enschede heeft ze er al op zitten, maar haar passie voor de wijkbewoners is nog altijd onverminderd sterk. “In de zomer van 2025 is het mooi geweest, dan ga ik met pensioen. Ik kijk er naar uit en zie er tegelijkertijd tegenop, want ik ga de deelnemers én vrijwilligers enorm missen.”

Stap maken

Met ‘deelnemers’ bedoelt Marion de groep inwoners in de zuidwijken die dagelijks naar het activeringscentrum in alles-in-één-school De Zuidsprong komen, een belangrijk knooppunt in de wijk. Mensen die de stap van uitkering naar (betaald) werk willen maken, maar ook inwoners waarvoor dat een brug te ver is en waar de nadruk meer ligt op participatie in de samenleving. “Mensen motiveren door activiteiten, zo zie ik het”, vertelt Marion. “Of die motivatie nou leidt tot een baan of een groter sociaal vangnet, het is allemaal belangrijk.”

40 vrijwilligers

Power draait om de activiteitendeelnemers, maar ook minstens zoveel om de ongeveer veertig vrijwilligers die elk hun eigen activiteit aanbieden. “Een uurtje bewegen op muziek, een schilderles of kooklessen, het aanbod is erg divers”, aldus Marion. “De drempel om mee te doen is laag. Het is vaak zo dat vrijwilligers zich zelf bij ons melden met een idee voor een bijdrage. Mensen met een groot sociaal hart die iets willen doen.”

Taallessen

Power heeft een speciale positie met taallessen. Iets waar veel behoefte aan is in dit stadsdeel. Marion: “Er is natuurlijk het meer formele circuit van taalonderwijs, maar er zijn ook mensen die al lang in Nederland wonen en waarbij de taaleisen destijds minder streng waren. Thuis worden ze vaak verbeterd en dat zorgt voor onzekerheid. We merkten dat de behoefte aan het oefenen groot was. Daar focussen we op.”
Marion komt terug op haar naderende pensioen. “Zelf ook bijdragen als vrijwilliger, bijvoorbeeld met taalles, lijkt me heel waardevol. Dat is wat ik dan wil gaan doen. Veel inwoners delen lief en leed met me. Dat wil ik niet kwijt.”

Meer informatie

De agenda van Zuid

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026externe-link-icoon te realiseren.