Matzes al 90 jaar uniek product van Hollandia Matzes uit Enschede

29 maart 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Gemeente Enschede kent veel ondernemers: groot, klein, lokaal, internationaal. Allemaal zijn ze uniek en ondernemen ze op hun eigen manier. Deze keer in de spotlight: Pieter en Steven Heijs, van Hollandia Matzes.

Een product dat thuishoort in deze tijd van het jaar: Matzes. Bij Hollandia Matzes worden er rond Pasen zo’n 40 miljoen matze crackers in allerlei soorten en maten verkocht. Niet alleen voor tijdens de paasbrunch, ook zijn ze bijvoorbeeld hoofdsponsor van het Nationaal Schoolontbijt. Wij brachten een bezoek aan Hollandia: een familiebedrijf, in hart en nieren.

Al 90 jaar is de Enschedese matzesfabriek de enige in Nederland

De familie Woudstra begon in 1933 met het maken van de bekende droge crackertjes in Enschede. Zo ging het 3 generaties door, totdat het bedrijf in 2004 werd overgenomen door Pieter Heijs en zijn partner Udo Karsemeijer. In 2022 werd Udo uitgekocht en kwam Pieter zijn zoon Steven in het bedrijf. Het werd weer een echt familiebedrijf. “Onze roots liggen in Enschede. We voelen ons dan ook echte tukkers”, vertelt Pieter Heijs. “Dat de enige matzesfabriek in Nederland al 90 jaar in Enschede staat, is iets om trots op te zijn. En dat niet alleen; we bakken al 90 jaar matzes, maar het recept is al minstens drieduizend jaar oud. Ook bij ons blijft het recept onveranderd. Dat is de kracht van Hollandia Matzes die we nu en hopelijk nog vele generaties door kunnen zetten.”

”Matzes blijft onveranderd, maar ontwikkelingen staan niet stil”

“Aan het recept van de matzes komen we niet. Ondanks dat zijn er genoeg mogelijkheden om binnen ons bedrijf nieuwe ontwikkelingen door te voeren. Hier zijn we dan ook voortdurend mee bezig. Zo heeft de vernieuwde verpakking van matzes een nutri-score en hebben we net een nieuw product geïntroduceerd: de Chocomaffia. Met dit nieuwe product net opgeleverd, zijn we ook alweer bezig met ons volgende nieuwe product.” Naast productontwikkeling worden ook een aantal machines regelmatig vernieuwd. “Al behouden we onze oudste machine ook graag. Deze is in 1924 vanuit Duitsland naar Enschede gekomen en laten we alleen tijdens speciale gelegenheden draaien.”

Altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden

“We willen bijzondere en nieuwerwetse producten op de Nederlandse markt brengen. Daarom hebben we een aantal jaar geleden ook Vegter overgenomen. Dit is net als matzes echt een uniek seizoensproduct. Maar ondanks de vele en diverse producten die we het hele jaar door produceren, blijft de Hollandia Matzes ons meest succesvolle en bekendste product.”

Benieuwd hoe matzes gemaakt worden? Bekijk dan de video van Enzo Knol, toen hij 6 jaar geleden een bezoekje bracht aan de fabriek. De video is te bekijken via het YouTube-kanaal van Enzo Knol.externe-link-icoon

Bent u ondernemer of wilt u ondernemen in Enschede en heeft u een vraag aan de gemeente? Neem dan contact op met één van onze accountmanagers van het Ondernemers Loket via Ondernemersloket: contact voor ondernemers | Gemeente Enschede).