Meer mogelijkheden politie voor melden zorgwekkend gedrag

12 februari 2025
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Het stadhuis van Enschede

Gordijnen die al een tijdje dicht zitten. Iemand die zijn/haar woning niet meer uitkomt. De politie in Enschede heeft vanaf vandaag meer mogelijkheden om melding te maken van dit soort signalen van zorgwekkend gedrag.

Ze kan voortaan “lichter” zorgwekkend gedrag vroegtijdig melden bij de wijkteams. 

Hiermee hopen de politie, de wijkteams en de gemeente Enschede sneller en beter te kunnen ingrijpen bij (het ontstaan van) zorgwekkend gedrag. Hoe eerder er hulp en ondersteuning is voor deze mensen des te beter het is voor hen en hun omgeving, is de gedachte. Ze verwachten op deze manier (woon-)overlast te kunnen voorkomen. Tot nu toe kon de politie alleen in het geval van ernstig(er) zorgwekkende gedrag melding maken. Daarvoor konden agenten terecht bij het Meldpunt zorgwekkende gedrag, ondergebracht bij  de GGD Twente.

Door een subsidie van ZonMw (organisatie die zich onder meer bezighoudt met financiering van vernieuwing in de zorg) is het nu mogelijk om lichtere meldingen te doen bij de wijkteams. Hiervoor was ook nog een besluit van het college van B&W nodig over de verwerking van persoonsgegevens door de wijkteams. Dat besluit nam het college van B&W op dinsdag 11 februari. 

Sneller helpen

Na een lichtere melding over een persoon stemmen de wijkteams eerst af met het Meldpunt zorgwekkend gedrag. Als de persoon nog niet bekend is, volgt een bezoek van een wijkteammedewerker en een ervaringsdeskundige. Dat kan een ervaringsdeskundige zijn van Ixta Noa en/of Intact (onderdeel van Tactus verslavingszorg). 

Wethouder Harmjan Vedder (zorg) is blij met deze mogelijkheid: “We hopen hiermee mensen die in zorgwekkende situatie zijn geraakt eerder in beeld te krijgen, en ze zo ook sneller te kunnen helpen. Zo voorkomen we dat problemen zo groot worden dat ook de omgeving er last van krijgt, en er een veel groter beroep op de zorg moet worden gedaan.”

De verwachting is dat de lichtere meldingen vooral gaan over mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet om vragen of daar zelf niet naar op zoek gaan. De politie ziet regelmatig verontrustende signalen, bijvoorbeeld een woning waar de gordijnen al een tijdje dicht zitten, maar kon die tot op heden nergens melden. Nico Willemsen, portefeuillehouder ‘Zorg en Veiligheid’ namens politiebasisteam Enschede geeft aan dat deze manier van werken zeker gaat helpen. “Doordat signalen van ‘lichter’ zorgwekkend gedrag nu op de juiste plek kunnen worden verzameld kunnen we meer aan de voorkant komen waardoor de betreffende persoon eerder de juiste hulp kan krijgen. Daarmee kan een verslechtering in het zorgwekkende gedrag en overlast voor de sociale omgeving worden voorkomen. Daar is iedereen bij gebaat.”

Het meldpunt zorgwekkend gedrag bij de GGD Twente kreeg sinds de oprichting in 2020 te maken met een stijgend aantal meldingen. In 2023 kwamen 853 meldingen binnen. Voor Enschede waren dit er 279. De politie doet sinds mei 2023 melding bij het meldpunt Zorgwekkend gedrag van de GGD.

De subsidie (€ 400.000) geldt tot 2027. Of het project daarna kan worden voortgezet, hangt af van financiering door de rijksoverheid.