Meld een bijenzwerm

17 april 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Van april tot juli worden honingbijvolken groter. Als een zwerm van enkele duizenden bijen gaan ze op zoek naar een nieuwe woonplek. Voordat ze een nieuwe plek hebben gevonden maakt een zwerm een tussenstop. Ziet u zo'n zwerm? Meld het bij een imker van Bijenvereniging Enschede.

De honingbijen vormen een klont aan bijvoorbeeld een dakrand, een tak van een boom of een hek. Daar blijven ze een tijdje hangen. Dit is soms een paar uur, maar kan ook een paar dagen zijn. In de tussentijd gaan een aantal bijen als verkenner op zoek naar een nieuw 'huis'. Een bijenzwerm is niet gevaarlijk. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen.

Heeft u een bijennest of bijenzwerm ontdekt?

Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Via bijenverenigingenschede.nl/bijenzwermexterne-link-icoon kunt u een imker bij u in de buurt vinden.

Zoals imker Abel in Glanerbrug: “Sinds dit jaar heb ik een bijenboomstamkast in Glanerbrug. Ik geef inwoners daarmee graag een kijkje in het leven van de bij, in hun natuurlijke omgeving. Daarom kun je straks vanachter het glas gluren naar de hardwerkende bijen. Het enige wat ik nog nodig heb is een zwerm! Als inwoners een bijenzwerm spotten hoor ik daarom het graag. De eerste melder van een zwerm kan de zwerm bezoeken in de bijenboomstamkast. De andere zwermen kom ik graag gratis afhalen. De melder ontvangt van deze zwerm van mij een heerlijke pot honing. Je vindt mij via de eerdergenoemde link, of rechtstreeks via bijeninenschede.nl/een-bijenzwerm-meldenexterne-link-icoon.”

Het kan zijn dat de imkers een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Vraag dat gelijk, dan komt u niet voor verrassingen te staan.