Ontdek vogels in Enschede tijdens Nationale Vogelweek
De Nationale Vogelweek is begonnen. Vogels spotten kan altijd, maar deze week zijn overal in het land excursies georganiseerd en kunt u volop mooie vogels en plekjes ontdekken.
Onze stadsecoloog Jip deelt zijn favoriete vogelhotpots in en om Enschede.
"Het Kristalbad, Lonnekermeer en Aamsveen zijn door de Vogelbescherming op de kaart gezet als vogelgebieden in en om Enschede. Het zijn prachtige gebieden waar je bekende vogels zoals de roodborst en tjiftjaf kunt spotten. Maar ook minder bekende vogels vliegen daar graag rond. Zoals de roodborsttapuit en grauwe vliegenvanger in het Aamsveen, de bonte vliegenvanger en goudvink rondom het Lonnekermeer en de kleine karekiet en zwarte roodstaart rondom het Kristalbad.”
“Waar je ook volop vogels kunt spotten is in het Zwerinkbeekpark, langs de Witbreuksweg bij de Spaarbekkens, het Teesink Bos in Broekheurne, rondom Universiteit Twente, het wandelpad langs de Slagmansweg en in het Stroink Park. Breng deze gebieden ook eens een bezoekje! En vergeet dan niet je verrekijker mee te nemen.”
Welke vogel heb ik gezien?
“Vogels spotten is makkelijk, maar erachter komen wélke vogel je hoort of ziet... dat kan soms knap lastig zijn! Veel soorten laten zich ook niet zien, daardoor is het van belang dat je de zang van vogels kan onderscheiden en herkennen. Gelukkig hoef je dit vandaag de dag niet meer zelf te doen, maar zijn er allerlei handige apps die je hier een handje bij helpen. Ook de Vogelbescherming helpt je graag. Zo staan op vogelweek.nl allerlei tips voor als je gaat vogels kijken en vind je op www.mijnvogelvinder.nl volop vogelnamen. Kom je er nog steeds niet uit? En heb je een foto kunnen maken of het geluid opgenomen? Dan helpt de Vogelbescherming je graag via vogelweek@vogelbescherming.nl. En een tip van mij: maak een foto van de vogel met je telefoon door een verrekijker. Dat levert prachtige beelden op.”
Waarom zijn vogels zo belangrijk?
"Vogels eten heel veel insecten: wel 400 tot 500 miljoen ton per jaar. Daardoor houden ze het aantal insecten in balans. Zonder vogels zouden er te veel insecten komen en is er meer kans op plagen zoals de eikenprocessierups. Vogels verspreiden ook zaden. Ze eten vruchten en poepen de zaden ergens anders uit. Zo groeien er nieuwe planten en blijft de natuur gevarieerd. Bovendien laten vogels zien hoe gezond een gebied is. Als er minder vogels zijn of andere soorten komen, kan dat betekenen dat de natuur achteruitgaat. Bijvoorbeeld door vervuiling of doordat er te weinig ruimte voor dieren is. Daarnaast is het toch heerlijk om ‘s ochtends wakker te worden of naar je werk te fietsen met volop kwetterende vogels om je heen? Ik word er in ieder geval erg blij van!”
Meer natuurverhalen en –tips ontvangen van stadsecoloog Jip?
Meld u dan aan voor de Nieuwsbrief GroenBlauw Enschede via enschede.nl/nieuwsbriefgroenblauw.