Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak bij het Stadskantoor. U kunt een afspraak maken en de kosten direct betalen via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen bij het Stadskantoor. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Komt u er online niet uit

U kunt ook langskomen op het Stadskantoor. U betaalt gelijk. Neem dus uw pinpas mee. Maak online een afspraak of bel 14 053 (+31 53 481 8181 vanuit het buitenland). 

Paspoort aanvragen vanuit het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, vraag uw paspoort aan via paspoort en identiteitskaartkaart Nederlander in het buitenland

Jonger dan 18

Kinderen jonger dan 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. U kunt toestemming geven met uw eigen DigiD.

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als 1 van de ouders of verantwoordelijken niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier in en neem deze mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) het paspoort, de identiteitskaart (ID-kaart) of het rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Meenemen

  • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Als u een paspoort en een ID-kaart heeft, neemt u ze allebei mee. Ook als ze niet meer geldig zijn.
  • 1 pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden, en voldoet aan de officiële eisen. U kunt een pasfoto laten maken bij het Stadskantoor.
  • Een pinpas. U betaalt aan de balie als u niet heeft betaald via iDeal.

Kosten

  • Paspoort 18 jaar en ouder: € 77,85 (10 jaar geldig)
  • Paspoort onder 18 jaar: € 58,85 (5 jaar geldig)
  • Extra kosten spoedprocedure: € 53
  • Paspoort laten bezorgen: € 16,70

Paspoort kwijt of gestolen

Geef online door dat u uw paspoort kwijt bent

Als u de vermissing van uw paspoort doorgeeft is deze direct ongeldig. Dit kan dus niet worden teruggedraaid.

Paspoort met spoed aanvragen

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. U kunt aan de balie doorgeven dat u een spoedaanvraag wil doen.

Bel 14 053 om een afspraak te maken (+3153 481 81 81 vanuit het buitenland).

Paspoort laten bezorgen

U kunt uw paspoort laten bezorgen in heel Nederland, behalve de Waddeneilanden. Hier zijn extra kosten aan verbonden. 

Tweede paspoort

Soms is het nodig om een tweede paspoort aan te vragen, bijvoorbeeld omdat u tijdens een reis landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. Landen waar u een tweede paspoort nodig heeft staan op Rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bel om een tweede paspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels. Bel om een een zakenpaspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.