Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak in het Stadskantoor. U kunt een afspraak maken en de kosten direct betalen via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen in het Stadskantoor. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Komt u er online niet uit

Misschien komt u er online niet uit. Plan dan een afspraak in om langs te komen in het Stadskantoor:

U betaalt de kosten van uw paspoort tijdens uw afspraak. Neem dus uw pinpas mee.

Paspoort aanvragen vanuit het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, vraag uw paspoort aan via paspoort en ID-kaart Nederlander in het buitenland

Jonger dan 18

Kinderen jonger dan 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig. Toestemming is nodig van beide ouders of van de persoon of personen die verantwoordelijk is of zijn voor het kind. U kunt toestemming geven met uw eigen DigiD.

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als 1 van de ouders of verantwoordelijken niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier in en neem dit mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Meenemen

  • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Als u een paspoort én een ID-kaart heeft, neemt u ze allebei mee. Ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de eisen voor paspoort of identiteitskaart. U kunt een pasfoto laten maken in het Stadskantoor.
  • Eventueel een pinpas. U betaalt aan de balie als u niet heeft betaald via iDeal.

Kosten

  • Paspoort 18 jaar en ouder: € 77,85 (10 jaar geldig)
  • Paspoort onder 18 jaar: € 58,85 (5 jaar geldig)
  • Extra kosten spoedprocedure: € 53
  • Paspoort laten bezorgen: € 16,70

Paspoort kwijt of gestolen

Geef online door dat u uw paspoort kwijt bent. Als u dit meldt, is het paspoort direct ongeldig. Dit blijft zo, ook als u uw paspoort toch terugvindt.

Paspoort met spoed aanvragen

Heeft u snel een paspoort nodig, geef dit dan tijdens uw bezoek aan. Komt u voor 14.00 uur, dan kunt u het de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Bel 14 053 om een afspraak te maken (+31 53 481 81 81 vanuit het buitenland).

2e paspoort

Soms is het nodig om een 2e paspoort aan te vragen. Bijvoorbeeld als u tijdens een reis landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. Landen waar u een 2e paspoort nodig heeft, staan op Rijksoverheid.nl. Het 2e paspoort is 2 jaar geldig. Het 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bel om een 2e paspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels. Bel om een zakenpaspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.

Paspoort laten bezorgen

U kunt uw paspoort laten bezorgen in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Hier zijn extra kosten aan verbonden.