Stimuleringsfonds laat gevels weer stralen

13 maart 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Om een bruisende binnenstad te behouden zet Enschede onder andere in op gevelverbetering. Het Stimuleringsfonds is hiervoor al jaren de drijvende kracht. Gevels worden opgeknapt, erfgoed herleeft en de stad ademt een vernieuwde authenticiteit. Ontdek hoe dit fonds niet alleen financiële steun biedt, maar ook vakmanschap brengt.

Momenteel zie je in de binnenstad vele panden in de steigers staan. Zo zijn er aan de Langestraat enkele ondernemers bezig met de gevel van hun pand, net als in en achter de Korte Hengelosestraat. Soms is het maar 1 pand en soms zijn het rijen panden. Zo is bij Jurgen Langezaal aan het Van Loenshof afgelopen tijd een gehele rij gevels opgeknapt. Zij geven de straat nu een moderne uitstraling.  

Aan de andere kant van de stad wordt er ook aan de weg getimmerd. Zo is de gevel van Sams Bruidsboetiek in de Noorderhagen opgeknapt, met herstel van erfgoed als doel. Ook zijn de balkonhekjes weer zichtbaar en de oorspronkelijke elementen op de gevel opnieuw aangebracht. Binnenkort krijgt het gehele pand nog een likje verf.

Tegenover het politiebureau heeft een pandeigenaar het Stimuleringsfonds gebruikt om plantenbakken aan te brengen. In het voorjaar kleurt dit de Nijverheidsstraat een stuk groener. Dit zal de eerste volledig groene gevel zijn in de Enschedese binnenstad.

De kracht van vakmanschap

Hoewel niet elke gevel opgeknapt wordt met behulp van het Stimuleringsfonds, is dit wel een enorme aanjager. Er is een hoop kennis in huis die Carolien van Snellenberg, projectleider van het Stimuleringsfonds, om zich heen heeft verzameld en ter beschikking stelt aan initiatiefnemers. “Erfgoeddeskundige Annemarie Mascunan kijkt mee om originele elementen terug te brengen. Stedenbouwkundige Henry Huiskamp maakt zogeheten inspiratieschetsen voor de pandeigenaren.”, zo vertelt Carolien. “We merken dat ondernemers het waarderen. Als gemeente proberen we op allerlei manier mee te denken”

Sommige ondernemers stappen zelf op Carolien af, anderen worden actief benaderd. “De kracht zit hem dus niet alleen in de pot geld waarmee we subsidie verstrekken. Het zit hem ook in de expertise.”

Aandacht voor verfijning

Naast de eerder genoemde experts, is ook de Stephanie Haumann een belangrijke schakel in het Stimuleringsfonds. Zij werkt in de binnenstad als onafhankelijk Stadsbouwmeester. Dit is vergelijkbaar met een welstandscommissie in andere steden. “Ik bekijk de architectuur en uitstraling en breng dan advies uit. Wat maakt dit pand hoogwaardiger is de vraag die ik me dan stel.”

Stephanie probeert bij iedere casus het beste in het pand naar boven te halen. “Aandacht voor ieder pand in zo’n proces is belangrijk. Een rij panden waarbij aandacht is gegeven aan de details straalt. Als mensen door de stad lopen pikken ze dat er toch uit!”  

Of ondernemers blij zijn met het advies? “Pandeigenaren zien al snel de meerwaarde in van een advies. Het mooiste is als ik ze kan vertellen: Je krijgt meer kwaliteit maar het gaat je niet meer kosten.” 

Ook een goed idee voor de binnenstad?

Bijvoorbeeld het toevoegen van kunst of groen aan een straat of heeft u een activiteit in gedachten waar u subsidie voor kan gebruiken? Vraag subsidie aan via enschede.nl/subsidies. Het Stimuleringsfonds is ook te gebruiken voor gevelverbeteringen aan uw eigen pand. Neem voor verdere vragen contact op met c.v.snellenberg@enschede.nl.