Uitbreiding Hulp op de hoek - wijkteams verlenen vaker zelf hulp

Vandaag
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Hulp om de hoek

Hulp om de hoek wordt in de loop van 2025 uitgebreid naar alle stadsdelen in Enschede. De wijkteams gaan de inwoners vaker zelf helpen.

Dat doen ze alleen als de hulpvraag dat toelaat. In 2028 moet de werkwijze bij alle wijkteams in Enschede zijn ingevoerd.

Het gaat dan om lichte ondersteuning. Bijvoorbeeld om hulp bij het brengen van structuur in de dag, het samen ordenen van de huishouding, het leggen of herstellen van sociale contacten, het begeleiden en op orde brengen van de financiën, het bieden van pedagogische (opvoed)ondersteuning.

In Boswinkel – de Braker is in oktober 2024 een pilot van start gegaan met deze werkwijze. De ervaringen zijn positief.  “We kunnen inwoners op deze manier beter en sneller helpen. De werkwijze in de pilot maakt de ondersteuning voor inwoners laagdrempelig, dichtbij en vertrouwd. Er hoeft geen externe partij, die het gebied en de aanwezige organisaties niet altijd goed kent, aan te pas te komen”, staat in een raadsbrief die vandaag naar de gemeenteraad is gestuurd.

Wethouder Harmjan Vedder (Wmo) reageert: “We willen het voor inwoners eenvoudiger, toegankelijker, en met minder papierwerk regelen. Direct hulp geven, in plaats van tijd steken in formulieren en verwijzingen. En meer hulp in de buurt waar mensen wonen. Zo kunnen we ook in de toekomst de zorg warm, menselijk en sociaal blijven regelen.”

Welzijnsorganisaties Alifa en Incluzio zijn aangesloten bij de proef.

Positieve ervaringen

  • Anel Darman is enthousiast over Hulp om de Hoek. Hij is jongerenwerker in stadsdeel West, vanuit menselijkheid en zijn wens om van betekenis te zijn voor jongeren. Hij had als jongerenwerker al regelmatig contact met de wijkteams, maar sinds de pilot is dat contact intensiever geworden. Anel schuift regelmatig aan bij besprekingen van wijkteam West. Zo is hij goed op de hoogte van wat er speelt in de buurt.

    Anel: “Laatst kwam een gezin ter sprake waarin het even niet zo goed gaat. Ik ken een van de kinderen. Als ik zoiets weet, kan ik drie stappen verder denken. Dan kan ik daar rekening mee houden in mijn begeleiding. Dan kan ik zo’n kind eerder en op een andere manier helpen. Het is fijn om zulke korte lijnen te hebben.” Het dwingt je om “buiten je bubbel te kijken”, zegt Anel.

  • Kirsten Schlichter is sinds januari ambulant begeleider bij Hulp om de hoek. De manier van werken bij Hulp om de hoek bevalt haar goed. De wijkteammedewerkers doen meer zelf. Inwoners worden minder snel verwezen naar andere instanties. “We kijken kritisch naar wie we zelf kunnen helpen, en naar wie we moeten verwijzen. We kunnen zo veel sneller hulp inzetten. Dit is effectiever.”

    Zo helpt Kirsten een vrouw met 2 kinderen die bij de vrouwenopvang woonde. Ze was jarenlang op de vlucht voor haar eigen veiligheid. Haar kinderen liepen een trauma op. Onlangs kregen ze een eigen woning. Kirsten: “Ik ga elke week even naar haar toe. We hebben samen gekeken wat er nodig is om een zelfstandig leven te leiden. Is er hulp nodig bij de opvoeding? Ik kijk nu samen met haar naar het gedrag van de kinderen. Wat is normaal? De hulpverlening die voor haar klaar stond, was niet meer nodig. Ze doet het heel goed.”

    Een depressieve vrouw met een uit huis geplaatst kind, heeft door onze vasthoudendheid hulp geaccepteerd, die ze eerst niet wilde. We hebben haar geholpen om zaken financieel weer op orde te krijgen. We hebben nu een keer per week contact met haar. Ik neem de tijd voor haar. Ik kijk wat er nodig is, en daar help ik haar bij.”