Verwelkomen onze Duitse buren ons als de dijken breken?

19 april 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Euregionale themasessie bracht Nederlandse en Duitse experts samen over klimaat, water en zeespiegelstijging.

Hoe pakken we het aan als onze binnenstad overstroomt? Wat betekent het als de zeespiegel stijgt? Wat als daadwerkelijk de dijken breken? Gisteren vond in Spinnerij Oosterveld een belangrijke bijeenkomst plaats geheel in het teken van waterbeheer, klimaatverandering en zeespiegelstijging. Deze Euregionale themasessie bracht meer dan 60 experts en belanghebbenden uit Nederland en Duitsland samen om kennis uit te wisselen, toekomstscenario’s te bespreken en samen te werken aan oplossingen.

Klimaatverandering houdt niet op bij de grens

De ochtend stond in het teken van klimaatadaptatie, waarbij wethouder klimaatadaptatie Marc Teutelink de aftrap deed. Wethouder Teutelink: “Uitdagingen van water- en klimaatverandering houden niet op bij de grens. We hebben elkaar als landen nodig om onze regio’s te beschermen en te versterken. De themasessie gisteren bood een goede basis om samen te verkennen hoe we onze regio kunnen beschermen bij extreme weersomstandigheden.”

Zeespiegelstijging

Tijdens het middagprogramma stond de zeespiegelstijging centraal. Met inspirerende presentaties van expert Simon Richter en cabaretier Patrick Nederkoorn. Ook collega’s van Rijkswaterstaat en het ITC kwamen aan het woord - gericht op kennisontwikkeling en het omgaan met mogelijke scenario's. We sloten de sessie af met een paneldiscussie en een borrel, waarbij de deelnemers de gelegenheid kregen om verder te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Ook dagelijks bestuurder Ellen Hemmers van waterschap Vechtstromen was aanwezig. Zij benadrukten daarmee het belang om over lands- en gebiedsgrenzen heen te denken. “Bij het waterschap weten we als geen ander dat klimaat en water zich niet houdt aan grenzen. Onze rivieren de Vecht en de Dinkel zijn daar het levende voorbeeld van. Daarom moeten we als goede buren / noabers ook letterlijk over die grens heen blijven stappen en met elkaar het goede gesprek voeren.”

Afsluiting van de dag: cabaretier Patrick Nederkoorn

We sloten de dag af met een voorstelling in Concordia van cabaretier Patrick Nederkoorn. In zijn voorstelling “Hoogtij” behandelt hij op humoristische wijze het doemscenario en de vraag: ‘Wat als de dijken breken en Nederlanders klimaatvluchtelingen worden? Zijn wij dan welkom bij onze Duitse buren?’