Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?

22 april 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten? Die vraag is voorgelegd aan 40 leerlingen van Stedelijk Alpha in Enschede. Ze bespraken maandag 22 april hun antwoorden met wethouder Harmjan Vedder (jeugdzorg). Dat gebeurde in de raadzaal van de gemeente Enschede.

Op verzoek van de gemeente gingen 40 jongeren 7 weken geleden met deze vraag aan de slag. Ze deden dat onder begeleiding van Speaking Minds, een project van kinderrechtenorganisatie Save the Children. De gemeente wil graag weten wat de jongeren kan helpen om zich goed te voelen. Steeds meer jongeren zitten niet lekker in hun vel. 1 op de 6 kinderen (tot 18 jaar) in Enschede maakt gebruik van jeugdzorg. Het aantal jongeren dat een beroep doet op jeugdzorg stijgt.

Wat helpt jongeren

De geraadpleegde vmbo-scholieren (klas 2 en 3) vinden het belangrijk dat er meer (sport-)activiteiten komen voor jongeren, zodat ze zich minder eenzaam voelen, en nieuwe vrienden kunnen maken. Ze pleiten voor een gemeentelijke sportapp, waar je alle sportverenigingen op kunt vinden. Ze breken een lans voor open dagen van sportverenigingen. Die helpen jongeren ontdekken welke sport ze leuk vinden. 

De jongeren hebben behoefte aan een “schoolcoach” bij wie ze terecht kunnen, die ze helpt meer zelfvertrouwen te krijgen. Of een “online-buddy” via een app. Ook is het idee geopperd voor “emoji-kamers” op scholen,  een rustige plek waar ze zich kunnen terugtrekken en even met iemand kunnen praten. De jongeren noemen ook “moodrooms” op school, met in elke kamer een andere activiteit, bijvoorbeeld gamen, muziek, tekenen, huisdieren, rust. Jongeren willen graag worden geholpen bij het onder controle houden van hun emoties in stressvolle situaties.

Leuk om mee te doen

De scholieren presenteerden hun ideeën aan wethouder Vedder. Een van de deelnemende leerlingen, de 14-jarige Bjorn, reageerde: “Het was ontzettend leuk om hieraan mee te doen. Ik heb er ook echt vertrouwen in dat de ideeën worden uitgevoerd.”  Wethouder Vedder complimenteerde de leerlingen met het resultaat. “Ik heb met plezier geluisterd. Gaaf dat de ideeën zo concreet zijn. Er zitten hele mooie plannen bij waar we ook iets mee kunnen. We gaan kijken wat we ervan in de praktijk kunnen brengen. Ik vind het heel belangrijk dat we de stem van de jongeren horen.”

Flore van Eerde van Speaking Minds, die de kinderen begeleidde, noemde het “tof” dat de gemeente Enschede scholieren heeft gevraagd een onderwerp uit te werken dat ook echt speelt onder jongeren. “Jongeren kennen heel vaak iemand die niet lekker in zijn vel zit. Daarom is het extra belangrijk om mee te denken over hoe de gemeente kan helpen.” 
Speaking Minds is een project waarbij leerlingen gedurende een aantal weken onderzoek doen naar een beleidsvraag die in hun gemeente speelt. Deze week besluit het college van B&W over maatregelen die nodig zijn om de vraag naar jeugdzorg en de oplopende kosten te beperken. Daarbij worden ook de adviezen van de jongeren betrokken.