Werkbezoek Twente aan Brussel

17 april 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Afgelopen maandag hebben de burgemeesters van Almelo, Hengelo en Enschede en wethouder Jeroen Diepemaat een bezoek gebracht aan Brussel. Dat gebeurde in het kader van de gezamenlijke EU-agenda, waarmee we met behulp van kennis, partners en financiering uit Europa onze projecten verder willen brengen.

We hebben besproken hoe Twente als groene technologische topregio een belangrijke bijdrage levert aan innovatie binnen Europa. Twentse bedrijven zijn van grote strategische waarde in de waardeketen rondom ASML en de strategische autonomie van Europa. Maar ook rondom de ontwikkeling van batterijen en medische technologie is Twente een belangrijke speler. Mooi om te zien dat dat ook in Brussel wordt gezien.


Echter, de focus van het bezoek lag op onze aanpak van energiearmoede (de Twentse Renovatiedeal), grensoverschrijdende ondermijning en de Twentse verstedelijkingsopgave. Tijdens gesprekken met de Europese Commissie, Europarlementariërs en de Europese Investeringsbank werd duidelijk dat Almelo, Hengelo en Enschede al goed bezig zijn om die uitdagingen aan te pakken. Zo willen we met een vooruitstrevende aanpak zo veel mogelijk huishoudens uit de energiearmoede helpen. We hebben dus veel te bieden aan Brussel. Tegelijkertijd hebben we inzichten opgedaan hoe Brussel ons kan helpen onze ambities nog sneller waar te maken. Daar gaan we mee aan de slag.


Vanuit onze structurele vertegenwoordiging in het Huis van de Nederlandse Provincies werken we verder aan onze gezamenlijke EU-agenda en blijven we de Twentse belangen in Brussel behartigen. In Twente bieden we immers oplossingen voor grote Europese uitdagingen.