Alcoholvergunning aanvragen
Horecabedrijven en slijterijen hebben een vergunning nodig om dranken te schenken of verkopen. Dit geldt voor alle dranken, met en zonder alcohol. Er zijn 2 soorten vergunningen: voor bedrijven die alcohol verkopen en voor bedrijven die alcoholvrije dranken verkopen.
Aanvragen
Kies waarvoor u een vergunning wilt aanvragen:
Wat moet u weten
Alcoholwetvergunning
Om alcohol te mogen verkopen of schenken moet u een alcoholwetvergunning hebben. Dit is geregeld in de Alcoholwet. Dit geldt ook voor verenigingen, stichtingen en andere organisaties die alcohol schenken. Voorbeelden hiervan zijn:
- Buurthuizen
- Sportkantines
- Zorginstellingen
- Musea
- Bedrijfskantines
- Rouwcentra of crematoria
Vergunning alcoholvrij
Ook voor het verkopen van alcoholvrije dranken heeft u een vergunning nodig. Dit is geregeld in de Drank- en Horecaverordening gemeente Enschede 2024.
Bibob-onderzoek
De gemeente onderzoekt bij aanvragen voor horecavergunningen of de aanvrager en zakelijk betrokkenen integer zijn. Dit heet een Bibob-onderzoek. Meer informatie kunt u vinden op de pagina Bibob-onderzoek.
Voorwaarden
- De ondernemer en leidinggevenden van een horecabedrijf of slijterij zijn minimaal 21 jaar. Voor alcoholvrije horeca is dit 18 jaar.
- De ondernemer en leidinggevenden van een horecabedrijf of slijterij zijn van onbesproken levensgedrag.
- De ondernemer en leidinggevenden van een horecabedrijf of slijterij hebben een verklaring sociale hygiëne. Dit hoeft niet bij alcoholvrije horeca.
- Tijdens openingstijden moet er minimaal 1 leidinggevende aanwezig zijn.
- U meldt nieuwe leidinggevenden binnen 1 maand na hun start als leidinggevende. Dit doet u via 1 van de aanvraagformulieren op deze pagina. Na een ontvangstbevestiging van de gemeente mag de nieuwe leidinggevende meteen in uw horecazaak werken.
- Een horecapand moet een horecabestemming hebben. Als dit niet zo is moet de gemeente toestemming geven dat het pand als horecapand gebruikt mag worden. Het pand moet voldoen aan de Omgevingswet. Het pand heeft tenminste 1 horecalokaliteit met een vloeroppervlakte van tenminste 35 m². Een slijterij heeft tenminste 1 slijtlokaliteit met een vloeroppervlakte van tenminste 15 m². Het pand heeft voldoende ventilatiecapaciteit in de publieksruimte.
- De vergunning is gebonden aan een persoon en een pand. U kunt de vergunning dus niet overdragen. Bij een bouwtechnische verandering van het horecapand of verandering van ondernemingsvorm moet u een nieuwe vergunning aanvragen.
Meesturen
Bij elke aanvraag stuurt u de volgende informatie mee:
- Verklaring leidinggevende.
- Kopie van het legitimatiebewijs van elke leidinggevende.
- Ondertekende arbeidsovereenkomst.
- Kopie of inschrijvingsbewijs Register Sociale Hygiëne.
- Situatietekening van de horeca-inrichting. Met daarop aangegeven de toiletten, alle horecalokaliteiten met naam en de afmetingen van de ruimten.
- Ondertekende huurovereenkomst van het pand.
- Ondernemingsplan.
- Volledig ingevulde en ondertekende Bibob-vragenlijst.
- Uittreksel van de Kamer van Koophandel. Dit uittreksel mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
- Als u een vereniging of stichting bent, stuurt u ook nog een door het bestuur ondertekend bestuursreglement mee.
Kosten
- Voor het behandelen van een aanvraag moet u kosten betalen. Welke kosten dit zijn kunt u vinden in onze legesverordening.
- Als we een aanvraag voor een vergunning intrekken, weigeren of buiten behandeling laten, moet u 50% van de kosten betalen.
Contact
Heeft u een vraag, dan kunt u een e-mail sturen naar horeca@enschede.nl. U kunt via e-mail ook een afspraak maken bij het horecaloket op maandagochtend.