Louise en Yüksel zetten zich in voor kinderen in Mekkelholt

06 juni 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Elke woensdagmiddag komen zo’n twintig tot dertig kinderen naar Speeltuin Mekkelholt. Het doel: nieuwe talenten ontdekken en op een positieve manier meedoen in de samenleving. Drijvende krachten achter de kinderinloop zijn Yüksel Ulucay (namens Alifa kinder- en jongerenwerker in Noord) en Louise Steenhuizen (vrijwilliger speeltuin).

Volgens Yüksel is Mekkelholt een levendige wijk met veel gezichten. “Mekkelholt is divers en dat maakt de wijk zo leuk. Er zijn ook gezinnen die wat extra aandacht nodig hebben. Als kinderwerker is het enorm belangrijk contact te maken met kinderen in de basisschoolleeftijd. Je wilt een zo goed mogelijk beeld vormen van de gezinssituatie en de omgeving. Op die manier kun je snel inspelen op signalen die je ziet bij het kind. Hoe eerder je contact maakt met het kind, hoe makkelijker het is dit contact vast te houden als ze op de middelbare school zitten. Ook daarom is het ontzettend waardevol wat we wekelijks in de speeltuin organiseren.”

Geen drempels

De diverse groep basisschoolkinderen komt woensdagmiddag samen van 14.30 tot 16.00 uur. Louise is kartrekker van de activiteiten bij de kinderinloop, die mogelijk is gemaakt door het wijkbudget voor Mekkelholt. “Knutselen, koken, dansles of kickboksles, we doen van alles”, vertelt ze. “Soms zijn er voor ouders drempels om iets te ondernemen. Dat kunnen de financiën zijn of het feit dat je je moet aanmelden. Die drempels zijn hier niet. De nadruk ligt op elkaar leren kennen op een ongedwongen manier. Sommigen komen van dezelfde school, sommigen zien elkaar voor het eerst. Er ontstaat altijd iets moois op zo’n middag.” 

Talenten

Volgens Yüksel is er binnen het jongerenwerk van Alifa de laatste jaren meer aandacht voor het jonge kind.  “We kijken samen met de kinderen naar hun talenten en naar wat ze leuk vinden, geven ze actief een stem en stimuleren hun eigen kracht.”

Droomduo

Yüksel en Louise functioneren wekelijks als een geoliede machine, en dat nog niet eens zo lang. Louise: “Yüksel maakt heel makkelijk contact met de kinderen. Als ze ergens gaan spelen, nemen ze hem altijd mee. Hij aarzelt tegelijkertijd niet om in te grijpen als ze botsen. Hij vindt daarin een hele goede balans.’ Yüksel: ‘Louise is een echte topper. Sociaal, lief en met een groot hart voor de wijk. De activiteiten die ze opzet zijn origineel. En het is voor mij ideaal dat alles altijd al klaarstaat in de speeltuin. Ik kan dan makkelijk aansluiten om te observeren.’

Jij Maakt De Buurt!

Elke wijk in Enschede heeft jaarlijks geld beschikbaar. Dit heet een wijkbudget. Dit is geld voor goede ideeën die de woonomgeving verbeteren. Met behulp van dit budget heeft Louise ook de kinderactiviteiten opgezet. Heb je een leuk idee voor jouw wijk of buurt? Lees meer over Jij Maakt De Buurt!externe-link-icoon

De agenda van Noord

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026externe-link-icoon te realiseren.