Overlast van dieren

Dieren zijn belangrijk en spelen een grote rol in het gebied waarin we leven. Soms kunnen ze ook overlast geven. Bijvoorbeeld als ratten of muizen in uw huis komen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanpakken van overlast van dieren in of rond uw huis.

Ratten en muizen

Probeer bij overlast eerst alle tips van Twente Milieuexterne-link-icoon uit. Als deze tips niet helpen, neem dan contact op met Twente Milieu.

Wespen

Wespen zijn nuttige dieren. Ze bestuiven bloemen en eten muggen en vliegen. Heeft u last van wespen op eigen terrein, probeer de overlast dan te verminderen. Bekijk Problemen met wespen (Wespenstichting)externe-link-icoon.

Heeft u veel last van een wespennest in de openbare ruimte, dan kunt u een melding doenexterne-link-icoon.

Bijenzwermen

Ziet u een bijenzwerm, neem dan contact op met een lokale bijenhouder (imker). De bijenhouder kan de zwerm voor u ophalen. Bijenhouders Enschede.externe-link-icoon

Muskusratten

Ziet u een muskusrat, doe dan een melding bij Waterschap Vechtstromenexterne-link-icoon.

Eikenprocessierups

Meld overlast van de eikenprocessierups.

Beschermde soorten

Sommige diersoorten zijn beschermd en mogen niet worden bestreden of op andere wijze worden verstoord. Zoals steenmarters, vleermuizen en roeken. Hiervoor gelden speciale regels.

Steenmarters mogen niet worden gedood of gevangen. U kunt overlast door steenmarters, zoals knagen aan autokabels, tegenhouden. Spuit bijvoorbeeld kabels en andere onderdelen van uw auto in met anti-marterspray. De spray koopt u bij dierenspeciaalzaken.

Meer informatie

GGD Leefomgevingexterne-link-icoon