Stadsdeel Zuid

Stadsdeel Zuid bestaat uit de wijken Helmerhoek, Stroinkslanden en Wesselerbrink.

Stadsdeelbeheer Zuid

Stadsdeelbeheer Zuid is verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte. De medewerkers van leefomgeving zorgen samen met buurtbewoners en ondernemers voor een schone en veilige leefomgeving.

De wijkbeheerders zijn de aanspreekpunten voor beheer en onderhoud in de wijk.

 • Marcel Meenink, wijkbeheerder Helmerhoek en Wesselerbrink, bezoekadres: Wijkcentrum De Magneet, Hertmebrink 1

 • Mark Ruiters, wijkbeheerder Helmerhoek en Stroinkslanden

 • Ron Wassink, teamleider
 • Andre Hardiek, projectmedewerker
 • Oesha Ransing, procesondersteuner

Stadsdeelmanagement Zuid

Stadsdeelmanagement Zuid wil leven en werken in Zuid zo aangenaam mogelijk maken. Het stadsdeelmanagement heeft een verbindende rol en sluit aan bij ideeën en initiatieven in de wijken en buurten. Samen met onder andere woningcorporaties, politie, welzijnsinstellingen en scholen zorgen we voor een prettige en veilige leefomgeving.

Stadsdeelmanager: Timo Keuken

De wijkregisseurs zijn de schakel tussen bewoners, professionals en de gemeente.

 • Just Boeke, wijkregisseur Wesselerbrink
 • Dennis de Heusden, wijkregisseur Stroinkslanden
 • Steven Mengels, wijkregisseur Helmerhoek
 • Laura Veltink: coördinator jeugd

 • Joske Pothof, sociaal beheerder De Magneet
 • Leon Haghuis, beheerder Stadsboerderij de Wesseler
 • Saskia van Dijk, adviseur buurtinitiatieven
 • Miriam Zwartbroek, managementassistent

Stadsdeelcommissie Zuid

Enschede bestaat uit 5 stadsdelen en elk stadsdeel heeft een eigen stadsdeelcommissie. Deze commissie bestaat uit leden van de gemeenteraad. Stadsdeelcommissie Zuid komt graag in contact met bewoners om te horen wat er in de wijk speelt.

Stadsdeelwethouder Zuid

De wethouder die verantwoordelijk is voor Stadsdeel Zuid is Marc Teutelink.

Wijkraden Zuid

De wijkraden zijn er voor de wijkbewoners. Ze onderhouden contacten met zowel de bewoners als de gemeente. Naast het actief betrekken van bewoners bij onderwerpen in de wijk, organiseren ze veel activiteiten.

Stadsdeelagenda Zuid

In de Stadsdeelagenda's Enschede 2023-2026 staan de actiepunten voor alle 5 de stadsdelen. U kunt in de afbeelding doorklikken voor de actiepunten per stadsdeel, wijk of dorp.

Wilt u weten wat de actiepunten zijn voor Stadsdeel Zuid, bekijk dan de infographic Stadsdeel Zuid actiepunten 2023. Of lees alleen de tekst Stadsdeel Zuid actiepunten 2023

Nieuws uit Zuid

RSS-feed
 • Grove snoei zieke kastanjebomen Boulevard

  Bij controle van de gezondheid van de kastanjes aan de Boulevard 1945 blijkt dat 13 bomen in ernstige mate zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. De kastanjebloedingsziekte heeft in deze mate van aantasting geen kans op herstel. Dit betekent dat we deze bomen helaas moeten verwijderen. We hebben hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd, waarop een bezwaar is binnengekomen. De behandeling daarvan moeten we eerst afwachten. Er kunnen echter elk moment grote takken afbreken, vooral nu ze zwaarder zijn door blad en bloesem. Op 26 mei starten we met de snoei van de gevaarlijkste takken en plaatsen we hekken rondom de bomen.

  Zieke Kastanjebomen aan de Boulevard
 • Groen schoolplein OBS de Broekheurne

  Wat een verandering en wat is het mooi geworden. Van een saai en een stenen schoolplein naar een groen schoolplein waar zoveel te beleven is voor de kinderen!

  Het groene schoolplein bij OBS Broekheurne
 • Wandel u fit en doe mee aan de Nationale Diabetes Challenge 2023

  Vanaf begin mei kunt u als inwoner van stadsdeel Zuid wekelijks gratis mee wandelen. U wandelt in een groep onder professionele begeleiding.

  wandelschoenen van iemand die wandelt
 • Direct Duidelijk op de markt in Enschede Zuid

  Op 4 mei was het team van Direct Duidelijk aanwezig op de markt in Enschede Zuid. We gingen in gesprek met de inwoners om te horen wat zij van de teksten van de gemeente vinden.

  Wethouder Niels van den Berg in gesprek met 2 inwoners op de markt in Enschede Zuid
 • Duidelijke taal in Winkelcentrum Zuid

  De gemeente Enschede test haar teksten op duidelijkheid. We doen dit door met u in gesprek te gaan over brieven, flyers en onze website. Helpt u ons mee? We zijn op 4 mei aanwezig op de markt en in winkelcentrum Enschede Zuid.

  Medewerkers van gemeente Enschede als team Direct Duidelijk op de markt in Enschede
 • Maker Festival Twente bij Bibliotheek Enschede Zuid

  Bezoek het Maakdag Festival op zaterdag 20 mei en volg digitale, creatieve en uitdagende maakactiviteiten én ontdek nieuwe maakwerelden.

  impressie van de mogelijkheden bij het Maakfestival
 • Lammetjes geboren bij Stadsboerderij de Wesseler

  De lente is begonnen. Er zijn lammetjes geboren bij Stadsboerderij de Wesseler. Hoera!

  lammetje
 • Twaalf inwoners uit Enschede verrast met Koninklijke onderscheiding

  Twaalf inwoners van de gemeente Enschede zijn woensdagochtend 26 april tijdens de jaarlijkse lintjesregen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Het heeft Koning Willem-Alexander behaagd om vier inwoners van onze gemeente te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Acht inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Roelof Bleker van Enschede spelde vanochtend bij elf inwoners het lintje op. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn spelde het lintje op bij de twaalfde Enschedese decorandus vanwege zijn verdienste voor de Apeldoornse samenleving.

  12 inwoners van Enschede krijgen koninklijke onderscheiding
 • Studenten praten mee in Enschede

  Het is belangrijk om niet te praten óver studenten, maar mét studenten. Om die reden heeft Enschede sinds 2017 studentambtenaren, als eerste studentenstad in Nederland. Zij pleiten nu in het “werkprogramma 2023-2027” voor een studentenpanel en voor meer inspraak bij (de plannen voor) huisvesting van jongeren.

  Studentambteaar Puck Kemper
 • Menstruatie Uitgifte Punt in het Stroinkshuis

  Vanaf woensdag 12 april staat in het Stroinkshuis een Menstruatie Uitgifte Punt (MUP).

  Stroinkshuis