Vroegtijdige bestrijding van de eikenprocessierups start 9 april

08 april 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

De aanpak om de eikenprocessierups vroegtijdig te bestrijden heeft in 2023 goed gewerkt. Dat blijkt uit het kleine aantal meldingen (34) van overlast.

Ook in 2024 doet de gemeente er weer alles aan om overlast door de rups voor bewoners te voorkomen. Dat gebeurt door zo’n 22.000 eiken te behandelen met aaltjes of bacteriën. Een tractor met een flinke waaier spuit de aaltjes en de bacteriën bij droog weer hoog in de bomen. Dit kan geluidoverlast geven. 

We gebruiken dit jaar om te kijken hoe we onze aanpak op een verantwoorde manier kunnen afbouwen. Het idee daarbij is dat het natuurlijk evenwicht in onze stad zodanig is hersteld, dat de natuurlijke vijanden van de rups de bestrijding van de eikenprocessierups van ons overnemen. 

Rupsen kwamen vorige week uit hun ei

De preventieve bestrijding begint ongeveer een week nadat de rupsen uit hun eitjes komen. De eerste eikenprocessierupsen zijn in Hengelo op dinsdag 2 april uitgekomen. Hiermee is de verwachte startdatum voor de vroegtijdige behandeling met aaltjes op dinsdag 9 april. De rupsen hebben op dat moment nog geen brandharen die voor overlast kunnen zorgen. 

Biologische bestrijding met aaltjes of bacteriën  

Ongeveer 10.000 eiken krijgen een behandeling met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Daarom gebeurt dit werk tussen zonsondergang en zonsopkomst, zodra de eitjes uit komen. Ongeveer 12.000 Enschedese eiken krijgen een behandeling met bacteriën, zodra het blad aan de eiken komt. Een tractor met een flinke waaier spuit overdag de bacteriën hoog in de bomen. Zowel de behandeling met aaltjes als bacteriën kan geluidsoverlast geven. 

Bestrijdingskaart op straatniveau 

Op enschede.nl/eikenprocessierups staat een bestrijdingskaart. Daarop is op straatniveau te zien welke eiken een behandeling krijgen met welk biologisch bestrijdingsmiddel. De vlinderkaart van de Vlinderstichting is de basis voor de bestrijdingskaart. Op plekken waar beschermde vlinders leven mag niet bestreden worden. Overlastgevende nesten kunnen hier wel weg worden gezogen.