Wat is een wadi?

06 juni 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

In Enschede zijn we dol op de wadi. Inmiddels zijn er meer dan 200 wadi’s in de stad. Een wadi is namelijk perfect tegen te veel én te weinig water.

Een wadi is een groene greppel

Als het regent, stroomt water van de daken of de straat hiernaartoe. De wadi vangt al dit water op. Dit maakt de kans kleiner dat het riool overstroomt. In de wadi zakt het water langzaam in de grond. Dit vult het grondwater aan, in de periode dat het grondwater laag staat. Hierdoor blijft de grond langer vochtig als het dagen achter elkaar droog is.

Meestal zit er een put aan de zijkant van de wadi

Als het water in de wadi hoog staat, stroomt het weg via de put. Het verdwijnt naar een beek of schoonwaterriool. Als een wadi toch overstroomt, kan dit betekenen dat de put verstopt zit. Misschien kunt u zelf de verstopping gemakkelijk weghalen. Lukt dit niet, doe dan een melding via https://meldingen.enschede.nl/externe-link-icoon. Als het stopt met regenen, is een wadi binnen 2 dagen weer droog.

Soms zijn mensen bang dat wadi’s zorgen voor overlast van muggen en ratten

Muggenlarven hebben minstens 5 dagen in stilstaand water nodig om uit te komen. Een wadi is binnen 2 dagen leeg. Een wadi zorgt dus niet voor extra muggen. Ratten vinden een wadi op zich niet interessant. Wel houden ze van zwerfvuil en voedselresten die terechtkomen in de berm en dus soms ook in wadi’s. Als we afval, etensresten en voedselverpakkingen weggooien in de afvalbak, is de kans op ongedierte klein.

U kunt zelf ook heel gemakkelijk een wadi of een verlaging aanleggen in de tuin

Zo’n wadi hoeft helemaal niet groot te zijn en kan elke vorm hebben. Op www.groenblauwenschede.nl externe-link-icoonvindt u een stappenplan. Als u het water van uw dak in een wadi laat stromen, kunt u zelfs subsidie krijgen. Kijk hiervoor op onze website.