Gemeentelijke opvang Oekraïners

Sinds 28 juni 2022 vangt de gemeente Enschede vluchtelingen uit Oekraïne op.

Dat gebeurt op 2 locaties:

  • In De Noordmolen aan de Molenstraat in Enschede. Dit voormalige kantoorpand biedt sinds 28 juni 2022 plaats aan ongeveer 300 vluchtelingen. Op dit moment wordt deze locatie verbouwd. We maken 70 extra plekken. Vanaf april worden 370 vluchtelingen opgevangen. 
  • In Tesinkweide aan de Landsteinerlaan in Boekelo. Dit voormalige jeugdzorgcomplex is sinds 1 oktober 2022 stap voor stap in gebruik genomen. Hier is plaats voor 192 mensen. 

Opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne 

Deze opvanglocaties zijn bedoeld voor mensen uit Oekraïne. Ook vangen veel gastgezinnen in Enschede vluchtelingen uit Oekraïne op. Voor de opvang van asielzoekers niet afkomstig uit Oekraïne is een tijdelijke opvang asielzoekers.

Activiteiten voor bewoners

Wij zijn volop bezig om te zorgen dat de bewoners zich een beetje thuis voelen. De kinderen die in de opvang wonen, gaan naar scholen in Enschede en Almelo. Veel bewoners zijn aan het werk of staan ingeschreven als werkzoekend. We houden regelmatig banenmarkten en zorgen voor lessen Nederlands. Ook de eerste medische zorg is op de opvanglocatie geregeld.

Contact met de buurt

De buurtbewoners van zowel de locatie in Enschede als die in Boekelo konden voor de opening een kijkje nemen in de opvang. Tientallen buurtbewoners deden dat. 

Contactgegevens en vrijwilligerswerk

Voor meer informatie kunt u terecht bij de locatiecoördinator.

Mocht u zich willen melden als vrijwilliger voor de opvang, dan kunt u contact opnemen met M-Pact:

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Vluchtelingen uit Oekraïne.