Omgevingsplan
Wat is een omgevingsplan
Met het omgevingsplan heeft u te maken bij:
- Bouwen op een stuk grond
- Gebruiken van een stuk grond en/of gebouwen
- Verbouwen van een pand dat er al is
- Wijzigen van het gebruik van een pand dat er al is
Een omgevingsplan is belangrijk, omdat hierin staat:
- Of u op een bepaalde plek mag bouwen. En zo ja, wat daarvoor de regels zijn. Bijvoorbeeld tot welke oppervlakte en hoogte.
- Op welke manier u op een bepaalde plek een stuk grond en/of gebouwen mag gebruiken. Dus wat er is toegestaan, zoals bijvoorbeeld woningen, winkels, bedrijven, wegen en recreatie.
- Of u toestemming nodig heeft
Omgevingsplan bekijken
Bekijk het omgevingsplan via Regels op de kaart. Als u vragen heeft over het omgevingsplan, stuur dan een e-mail naar vergunning@enschede.nl.
Wijzigingen omgevingsplan bekijken
Wijzigingen van het omgevingsplan maakt de gemeente bekend via officiële bekendmakingen en in de Huis-aan-Huiskrant. Als u een vraag heeft over een wijziging, neem dan contact op:
- Stuur een e-mail naar omgevingsplan@enschede.nl als u een pdf-bestand van de wijziging wilt ontvangen. Vermeld in uw e-mail de naam van de wijziging van het omgevingsplan.
- Maak een afspraak als u de wijziging wilt bekijken in het Stadskantoor. Of als u een toelichting wilt. Stuur dan een e-mail naar omgevingsplan@enschede.nl. Geef aan dat u een afspraak wilt maken. Vermeld de naam van het plan, uw naam en telefoonnummer. Het is niet mogelijk om zonder afspraak de wijziging te bekijken in het Stadskantoor.
Plannen passen binnen het omgevingsplan
Op Omgevingsvergunning staat wat u moet doen om uw plannen uit te mogen voeren.
Plannen passen niet binnen omgevingsplan
Het kan zijn dat uw plannen niet passen binnen het omgevingsplan. Misschien kan de gemeente dan toch meewerken aan uw plannen. Daarvoor kunt u een conceptverzoek indienen in het Omgevingsloket. Meer informatie staat op Omgevingsvergunning.
Er zijn 3 mogelijke uitkomsten van het conceptverzoek:
- De gemeente werkt niet mee.
- De gemeente kan meewerken via een vergunning voor een zogenoemde buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
- De gemeente kan meewerken via een wijziging van het omgevingsplan. Vaak heeft u daarna ook nog een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld om te mogen bouwen.
Ook kunt u direct een definitieve aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen. Dan is er wel een kans dat die aanvraag wordt geweigerd. En dat er hogere kosten in rekening worden gebracht dan voor een conceptverzoek.